Ивайло Механджиев, tesnolineikata.com

На 30 август 2017 г. – другата сряда, по тесните релси от Септември до Добринище и обратноще тръгне една легендарна за теснолинейката композиция от миналото, станала визитка на жп линията допреди 30 години – пътнически влак „Родопи“. Това съобщи Кристиан Ваклинов – председател на Гражданско сдружение „За теснолинейката“ и главен виновник за възстановяването на влаковия състав.

   

Идеята се ражда преди няколко години, когато Кристиан разбира от бивши железничари, че от 70-те до 90-те години на ХХ век по теснолинейката влаковете носят имената „Вихрен“, „Родопи“ и „Пирин“. В края на 2015 година Ваклинов успя да издейства от БДЖ съставите по теснопътната жп линия отново да имат имена, но от компанията не приеха всички стари, а дадоха нови – „Вихрен“, „Юндола“ (вместо „Родопи“), „Места“ (вместо „Пирин“) и „Рила“.

През лятото на 2017 година, Кристиан Ваклинов – вече като председател на ГС „За теснолинейката“, изпраща официално писмо до БДЖ с предложение влак „Родопи“да бъде изцяло възстановен. След разговори с ръководството на държавния жп превозвач идеята е приета и получава зелен сигнал за задвижване.

Композицията с името „Родопи“ тръгва за първи път на 7 юли 1974 г. в състав от второкласни пътнически вагони, фургон-вагон за колетни пратки и багаж, както и бюфет-вагон, в който се предлагат храна и напитки на пътниците. Салонът на влака е оборудван със завеси и килими с логото и инициалите на Българските държавни железници. Любезни говорителки съобщават гарите, спирките, престоя на влака в тях, забележителностите наоколо, връзките с друг транспорт, а по време на движението пускат българска музика за комфорта на пътуващите. След 12 години експлоатация, през 1987 година бюфетът е спрян, името„Родопи“ заличено, а персоналът по озвучаването – разпръснат по други служби.

Тридесет години по-късно легендарният пътнически влак „Родопи“ възкръсва, за да качи отново на релсите история, спомени, носталгия и романтика. В кратък срок „БДЖ – Пътнически превози“ успя да подбере най-скоро реновираните теснопътни вагони, да смени името „Юндола“ с „Родопи“, да оборудва състава с пердета и килимчета, за да може на 30 август 2017 година, точно в 8 часа и 32 минути,знаковата композиция да потегли отново – след 30-годишна почивка, към гори и реки, градчета и села, долини и котловини, за да мине през 35 тунела, множество мостове, покрай десетки забележителности, курорти, върхове и минерални извори, превозвайки своите нови и стари пътници по най-високата жп линия на Балканския полуостров.

          

С неимоверни усилия, безкрайно желание и плам в очите и сърцата на мнозина – легендата ще се завърне в целия си блясък. На този етап бюфет и фургон не са включени в състава на влака, тъй като такива в движение към момента няма.Озвучаване също няма да има, защото инсталацията във вагоните не е запазена. Ноот БДЖ уверяват че в обозримо бъдеще и тези екстри ще бъдат възстановени и включени към влак „Родопи“, който отново се връща „на ринга“, за да стане за пореден път визитка на теснолинейката Септември – Добринище.

Ежегодно теснолинейката привлича все повече посетители от целия свят и страната, които идват, за да изживеят авантюристичното пътешествие сред девствената природа, местните традиции и обичаи, за да се потопят в българското, изминавайки вече единствените у нас 125 километра тесни релси – от Горнотракийската низина, през Родопите и Рила – до красивата Пирин планина.

           

Заповядайте на борда на влак „Родопи“, който ще пътува ежедневно от 30.08.2017 г. по маршрут Септември – Добринище – Септември, както следва:

от София                  06:40

от Пловдив              07:15

от Пазарджик         07:51

СЕПТЕМВРИ           08:32

ВАРВАРА                 08:46

ВЕЛИНГРАД            10:04

ЯКОРУДА                 11:46

РАЗЛОГ                    12:50

БАНСКО                   13:08  

ДОБРИНИЩЕ         13:20

ДОБРИНИЩЕ         13:50

БАНСКО                   14:07

РАЗЛОГ                    14:18

ЯКОРУДА                 15:21

ВЕЛИНГРАД            17:01

ВАРВАРА                 18:15

СЕПТЕМВРИ           18:25

за София                 18:46

за Пловдив             19:10

за Пазарджик        19:10

за Стара Загора     19:10