Съпругата на починал преди дни огнеборец, болен от рак, попадна на измама с фалшива епикриза. Използвал я мъж, който събирал средства за собственото си лечение, разказа тя в сутрешния блок на БТВ, пред Антон Хекимян.

Пожарникарят Тодор Топлев загуби двегодишната си битка с левкемията. Той почина преди десет дни. В дарителската му сметка се бяха събрали 90 хил. лв., които обаче не бяха достатъчни за лечението му.

отъналата в скръб съпруга на пожарникаря Славка решава да направи добро в името на Тошко. Иска да дари значителната сума на друг нуждаещ се. Така попада в социалните мрежи на Николай от София. Мъжът, който е на 37 години, твърди, че страда от рак на стомаха.

„Това е една и съща статия, която се върти в няколко страници в интернет. Реших да се свържа с човека, който е започнал тази кампания – Дани Новакова. Оказа се, че е най-близката приятелка на съпругата на Николай”, разказва Славка.

Преди да дари 90-те хил. лв. обаче Славка иска епикризата на Николай.

Документът, който ѝ изпращат, обаче я кара да се усъмни в истинността му. Други документи също се оказват фалшиви. В банката пък излиза наяве, че сметката не е дарителска.

Епикризата е издадена от Специализираната болница по детски болести в София. Това буди съмнение, тъй като пациенти там са единствено лица до 18 години.

„Епикризата е фалшива, категорично”, коментира Екимова.

Проверката продължава. Търсим Николай на посочения адрес – кооперация в центъра на София. „Няма такъв”, казва жена, която живее във входа от десетки години.

„Измама, лъжат, всички лъжат”, коментира гневно възрастната жена.

Свързваме се и с администратора, създал групата за помощ на Николай. Обяснява, че жена на има Дани Новакова я помолила и тя направила страницата. Когато научила, че това е измама, я закрила.

Твърди, че никакви пари не са успели да съберат.

Неуспешни се оказаха опитите ни да се свържем с мозъка на измамата: Новакова си беше изключила телефона.

Прокуратурата започна разследване по случая. Славка Топлева ще дари средствата на три деца с онкологични заболявания.

25епикриза

* Снимки: БТВ