Петима души са задържани за телефонни измами при специализирани полицейски операции в страната, координирани от Главната дирекция „Национална полиция“. На 20 август в Нова Загора бил заловен криминално проявеният А. К. /24 г./, след като успял да се вземе 1600 лева и златни накити. В хода на разследването станало ясно, че неговата роля била куриер.  Действията около изясняването на случая са проведени съвместно с криминалисти от Сливен, Плевен и Стара Загора. При проведени допълнителни действия била установена негова съпричастност към още три телефонни измами –  за 11 000 лева, извършена през месец март в Стара Загора, другите две са за общо 7 000 лева, осъществени през месец юни в Плевен.

Други двама души, са задържани в Пазарджик.  Действията по разследването стартирали след получена информация от ГДНП и под надзора на Районната прокуратура в Пазарджик. Мъжете също били ползвани като мулета, отнели 450 евро и 160 лева. Продължава работата по установяване на съпричастността им и към други измами.

Служителите на ОДМВР-Смолян разкриха извършителите на две телефонни измами. Оперативните действия са предприети по сигнали, постъпили в полицията на 21 август – две възрастни жени били подведени по сценария „оказване на съдействие при провеждане на полицейска операция“. В резултат на незабавните действия, предприети от криминалистите, са задържани Б.И. /26 г./ от София и Л.М. /23 г./ от Елин Пелин. Работата по случая продължава под ръководството на Районната прокуратура -Смолян.

Случаят в Пазарджик

В резултат на проведени оперативни действия полицейските екипи засекли К.Х.- 35г. и Г.Н.- 35г. от котелското село Градец. Двамата са били посредници при извършването на телефонни измами, като са вземали пари и бижута от жертвите. В хода на разследването е установено, че в рамките на два дни двамата криминално проявени мъже са взели общо 6300 лева, 100 евро и спестовна книжка от две жени на възраст от 83 и 78 години. Схемата е била добре известната пред последните месеци. Измамниците се представят за полицаи, които разследват група за извършване на телефонни измами. Те искат жертвите да предадат наличните си спестявания или бижута, с което да помогнат на разследването. Ако възрастните хора се усъмнят в думите им дори прибягват до заплахи за живота и здравето им с цел да ги принудят да оставят пари и бижута. Работата по случая продължава под наблюдението на Районната прокуратура в Пазарджик, образувано е дознание.