Екипи на Пожарната от Пазарджик са командировани на все още продължаващия пожар в Кресненското дефиле, съобщиха от Пресцентъра на ОД МВР. 

Пожарът в Кресненското дефиле е локализиран от две страни. Това заяви на брифинг министърът на вътрешните работи Валентин Радев, който пристигна в застрашеното от огъня с. Ощава, съобщи news.bg. Все още обаче има вероятност пожарът да се разрасне. Към момента огъня обхваща около 7 000 дка гори.

През нощта над 150 огнеборци са гасили пожара. Пожарникарите са гасили главно огъня, застрашаващ домовете на жителите на евакуираните села Ощава и Сенокос.

Действията по гасенето на пожара продължиха с пълна сила и тази сутрин. На мястото на бедствието са се включили около 500 пожарникари, военни, горски служителите и доброволци. На терен помагат и представители и на Столичната община. Очаква се и съдействие на доброволци от Пловдив.

Стана ясно, че освен пожарникарите, в погасяване на огъня участват още 124 души – служители на горските стопанства към Югозападно държавно предприятие, на Национален парк „Пирин“, аварийното звено на Столичната община, 40 души от местното население. Логистична подкрепа оказвали и няколко частни фирми с булдозери.

На мястото на пожара са изпратени и два медицински автомобила, защото има реална опасност за здравето на огнеборците. Поддържа се и постоянна връзка с министъра на здравеопазването, в случай че се наложи изпращане на допълнителни медицински екипи.

От Министерството на отбраната информираха, че в действията по гасенето на пожара в Кресненското дефиле отново са се включили два военни хеликоптера от ВВС. Първият хеликоптер е излетял към пожара в 6.59 часа, а вторият – в 7.30 часа.

От 5 часа тази сутрин на мястото на бедствието са били изпратени 50 военнослужещи с 5 броя техника от военно формирование 54 060 – Благоевград. За оказване на помощ за овладяването на огъня от 09.00 ч. тази сутрин се включиха и 35 военнослужещи с 5 бр. специализирана техника от състава на военно формирование 28 610 – София. Действията на военнослужещите се ръководят от майор Александър Бойков и капитан Кристиян Карабов.

Няма проблеми със селата и къщите. Опасността обаче не е преминала„, обясни Радев. Най-застрашеното населено място към момента е селото Стара Кресна. „Селата са опазени, няма опасност за къщите. Направена е организация днес хората да могат да се върнат и да нахранят животните си„, допълни вътрешният министър. След като нахранят животните си, хората ще трябва отново да напуснат домовете си.

Работата по гасенето на пожара продължава.