Пуснахме сигнал до Окръжна прокуратура за продажбата на 380 дка гора в землището на Црънча, след като на юлската сесия на ОбС – Пазарджик, бе гласувано имотът да бъде трансформиран от публична в частна общинска собственост, заяви днес общинския съветник от АБВ – Атанас Шопов, по време на пресконференция съвместно с членът на ИБ на партията – Румен Петков и вторият съветник – Ангел Минков.

Според Шопов, аргументите на общината са, че гората се намира върху труднодостъпен терен и това струва много, за да бъде опазена тази гора от посегателства и пожари. Кметът обаче, не каза колко ще струва това, поясни Шопов. Според проучванията на АБВ гората се намира в територията на Държавно ловно стопанство Пазарджик, по тази причина те я охраняват и общината не прави разходи за това.

Общината има над 500 хектара гори и как се пазят те? – попита риторично Шопов. Той поясни, че данъчната оценка на гората е 750 000 лв., още 300 000 лв. пък струвала дървесината от тази гора. За десет години могат да бъдат орязани не повече от 25 %, по закон. Съветникът изрази опасения, че по Закона за приватизация не се гледа данъчната оценка и гората може да се продаде и за 100 000 лв.

Това е и причината партията и младежката ѝ организация да направи протести, пред гората. Те ще започнат на 4 септември и ще продължат докато е необходимо. По въздуха гората отстои само на пет километра от сметището на Пазарджик. Ние застанахме и зад искането на гражданите да не се унищожават дърветата на бул. „Ал. Стамболийски“ – припомни Шопов.

Освен, че гората подлежи на продан по закона за приватизацията, тук става дума и за грабеж, подчерта Румен Петков. Тук не става дума да се предпази гората от палеж или самозапалване, а за заграбване. Претенции за тази гора могат веднага да обявят кредитори на общината и по този начин да бъде заграбен един масив, който е „бял дроб“ на Пазарджик. Трябва да е ясно, че дуетът ГЕРБ – БСП прави възможното да вреди на гражданите и обществото. Много силно се надявам прокуратурата да реагира светкавично, на сигнала на нашите съветници. Тук се атакуват безпардонно интиресите на пазарджиклии, допълни Петков.

Ние ще подкрепим общинската структура на АБВ и двамата ни съветници да се подготви искане за кредитните позиции на общината и кои са кредиторите, какви са просрочията? Ние имаме противния навик да забравяме и искам да подчертая, че нашите съветници се противопоставиха на сесията и сезираха прокуратурата, а тя пое топката. Държа да е ясно, че по закона за Достъп до обществена информация ще искаме договорните експозиции на общината. – каза още Петков.

Той потвърди намерението на своите съветници да водят борба срещу корупцията на всички нива в общинска администрация. Като пример за такава, той посочи сделката по продажбата на Конната база, в която след редица съдебни дела, се оказало, че общината дължи на „Еко – хидро“ – 600 000 лв., а адвокат по сделката е действащ общински съветник от БСП. Той ще бъде докладван на Висшия адвокатски съвет, тъй като хонорарът му по сделката, явно ощетяваща общината бил 4000 лв.

Петков заяви, че започват подготовка за местни и парламентарни избори. Според него този парламент няма да издържи дълго, а на прага са и евроизборите.