Откъс от поемата „Ралица“ на Пенчо Славейков се падна на днешния държавен зрелостен изпит по български език и литература, съобщиха от Министерството на образованието. Те са включени в 41-ви въпрос, по който зрелостниците писаха есе или интерпретативно съчинение. На поправителната сесия през август, която започна днес, се явяват младежи, които не са успели да вземат успешно изпитите си през май, но също и през минали години. Изпитът започна в 08:00 часа и бе с продължителност четири астрономически часа.

В 6.15 часа в МОН представителят на Българската национална телевизия  Красимир Дамянов генерира изпитния вариант за държавния зрелостен изпит по български език и литература за сесията август-септември 2017 г. Името му бе изтеглено от заместник-министъра на образованието и науката Таня Михайлова.

Изпитният вариант за теста бе генериран от възможни 11 718 750 комбинации.

Тестът се състои от 3 модула. Първият модул съдържа 30 затворени въпроса и носи 30 точки на зрелостниците. Вторият е с 10 въпроса със свободен отговор, които носят 40 точки, а третият модул – 41-и въпрос, е тема от посочено произведение от изучаван български автор, по която зрелостниците ще пишат есе или интерпретативно съчинение. Този модул носи 30 точки.

След 15.30 ч. на интернет страницата на министерството ще бъде публикуван тестът и ключ с верните отговори.