Кметът на Общината Марин Рачев и народният представител от Септемврийско Даниела Малешкова прекъснаха лятната си почивка за да се отзоват на поканата на велинградския кмет д-р Костадин Коев и да бъдат сред официалните гости на традиционния общоселски събор на велинградското курортно селище Юндола. Редом до кмета на населеното място Мехмед Местан застанаха още народните представители Димитър Гечев (ГЕРБ) и Сергей Кечиков(ДПС), кметовете на Велинград и Сърница – д-р Костадин Коев и Неби Бозов, общински съветници от Велинград и други.

Смисълът на събора е да се покаже етническата толерантност на живущите в родопския край, коментираха пред наш репортер кмета на Велинград. Голяма група от септемврийското село Злокучене, водена от кмета Асен Беков по традиция всяка година ходи на събора още от предния ден. Прави се лагер от палатки с много музика, танци и огньове през нощта. За децата в средата се изгражда мини лагер, където всички малчугани спят заедно.

В празничната програма на събора взеха участие група за автентичен фолклор към Народно читалище „Просвета“ – Кричим, както и фолклорни състави от село Брезница, община Гоце Делчев, от селата Грашево и Драгиново и от град Сърница. Своите изпълнения представиха и самодейците от група „Здравче-Венче“ от Велинград, както и местните народни певци Араф Моллов и Николай Учкунов. Специално участие направи и народният певец Николай Славеев. Проведоха се и традиционните народни борби, организирани със съдействието на легендите Александър Томов, Боян Радев и Венко Цинцеров.

29рачев