Плюс Фестивал. Ти, аз, ние. Плюс още много хора. 60 доброволци и още двама водещи, които са сърцето и кръвоносната система на тази амалгама от настроения, вкусове и креативност.

Нали не си мислите, че всичко се случва от само себе си? И не се…

29лазар3

Всичко започва през 2007 –та. В Сандански. Там се прави младежки музикален фест, а негови водещи са Александър Иванов и Лазар Вълчев. За младите тези имена са повече от известни, за жените и мъжете – старша възраст, не толкова.

Това е причината да ви срещна с тях. Но да се върнем в Сандански, там им хрумва, че Пазарджик също може да направи свой фестивал. Още повече, на Острова има толкова много подходящи места.

Следва период на обмисляне и през 2013 г. пред кмета Тодор Попов е стоварена огромна папка с материали. В нея е описана организацията на фестивала – step by step.

И една по-тънка папчица с нещата, в конспект. Градоначалникът прочел внимателно предложението и казал: Момчета, ако не ви се получи, повече няма да го правим…

Но първото издание на Плюс Фестивал се получи, както и второто, също на Острова. Третото беше на Тортата, както и тазгодишното издание. Вече четвърто.

 

Кръстникът на фестивала е Александър Иванов.

 

Александър Иванов е роден и израснал в Пазарджик. На 14-годишна възраст заминава със семейството си за Лондон. До този момент е успял да учи в НУ“В.Друмев“, в ОУ“Петър Берон“ и училището по изкуствата „Г.Брегов“. Завършва колеж и висше образование във Великобритания. Бакалавър е по Международно право и международна политика и магистър по Европейска политика. Стипендиант на различни академии и програми, включително Международната бизнес академия в гр. Пекин, Китай и Академията по глобални въпроси. Работи в международния отдел на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, където е референт за държавите Китай, Иран, Великобритания и САЩ. Председател на Съвета за младежка политика, в рамките на когото развива проекти, кампании и инициативи в политико-гражданския сектор.

 

И защо се е върнал в Пазарджик?

 

Когато взема решение да се върне в България, семейството му е в Англия и повечето от приятелите му го увещават да остане там. „Търсех си работа и исках да заема една определена позиция“, разказва днес Александър. „Когато мечтата ми се сбъдна, съзнанието и душата ми ме заставиха да се върна в България. Чувствах, че моето място е тук. Започнах работа в София и бях доволен, но през 2014 г. се върнах в Пазарджик. Точно заради първото издание на Плюс Фестивал.“

Другата причина за установяването му тук е, вярата, че съвсем скоро хората ще спрат да заминават. Пазарджик е мястото, което дава уют и спокойствие, в което няма нужда да подаваш молба две години преди да приемат детето ти в детска градина и после в първи клас. Всичко ти е близко и същевременно познато, във всеки смисъл на тази дума.

 

Всъщност точно тук е мястото да подчертаем, че треньорът на ВК“Хебър“ Атанас Петров от няколко месеца живее със семейството си в Пазарджик. София не му липсва, поне засега. Двете му деца посещават детска градина, която по нищо не отстъпва на частните, в която са му предлагали да ходят малчуганите, преди пристигането си в града край Марица.

 

Но да се върнем на основната си тема. Александър Иванов е и общински съветник, което прави нещата още по-сложни. Не за друго, а защото хората започват да гледат под лупа всяко твое действие, поведението ти преминава през публичното сито и отговорността става много по-голяма. Но както казва самият той: „Мисля, че нещата, които правим за Пазарджик стават все по-яки и ежегодно вдигаме level-а.“

 

С Лазар Вълчев се запознават на новогодишен купон през 2005г., когато Лазар отишъл да търси свои познати у Александър. Така пътищата им се преплитат и епизодичните случайни срещи водят до дългогодишно приятелство.

 

За каузата на Плюс Фестивал Лазар и Александър работят всеотдайно и целогодишно. От идеята през 2013 г. до днес, ден преди четвъртия Плюс.

 

Лазар Вълчев също има в биографията си две години зад граница. Във Великобритания той работи по редица музикални проекти, които днес са от голяма полза за привличането на чуждестранните изпълнители на нашия Фестивал. Признава, че в Лондон е бил привлечен от културата и историята на града, пишел е музика и се наслаждавал на английския чай.

 

Биографията на Лазар Вълчев е впечатляваща. Вижте сами –  роден е през размирната 1989г., когато казваме сбогом на социализма. Истинско дете на демокрацията. Но има една голяма любов, която си остава и до ден днешен… the music. На 16 годишна възраст Лазар записва да учи в музикалната паралелка на СОУ „Г. Брегов”. Със своя талант той бързо успява да впечатли преподавателите си, а също така печели изключително много награди от международни и национални конкурси, но за негова радост, това не е всичко.

 

Лазар се явява в първото издание на Мюзик Айдъл България, където достига финалните фази. След участието му във формата, той подписва своя първи професионален договор със музикална компания „Stars Records” и става част от популярната момчешка група “032”. Работи с артисти като: Лили Иванова, Мария Илиева, Любо, Белослава, Графа, Цветелина Янева, Хилда Казасян, Камелия Тодорова и още много други … Лазар работи и за различни медии като „Българската Национална Телевизия”, Радио “Романтика” и др.

 

От Великобритания, където се запознава с различни музиканти, Лазар се  връща към българската сцена със своето модерно-brit звучене.

 

В портфолиото му

 

Изпълнител на годината „Хит -1” • Артист на годината в гр. Пазарджик • Победител, поп-рок кокнкурса към “Балкански Младежки Фестивал” • Гранд При – Международен конкурс “Нота по Нота” • Награда за чуждоезично изпълнение – “Сребърна Янтра” • 1во място – „Звездици за Лора” • 1во място – Международен фестивал „Изгряват звезди” • “Faces of Friends” – Moldova , Winner • “Doina inimi gemene” Moldova , Winner Участия: • Нанинг Фестивал, Китай • Национално турне „Start a party”, клуб „Liqueur”, заедно с Мария Илиева , Спенс , Дичо и др. • Концерт на Белослава • Международен фестивал „Аполония” с Камелия Тодорова • Турне „Планета пайнер” Пловдив с Цветелина Янева • 50 години „Златен Орфей” с Любо и дует „Шик” • Новогодишен концерт, Площад Батемберг , София • Концерти с Хилда Казасян • Акустичен концерт на група 032, зала „Сцена Академия” , специални гости : Мария Илиева , Лео , Хилда Казасян … • Концерт „Лазар и приятели” със участието на : Любо , 032, Мюзик Аидъл 2 и др. Миналата година се появи и дебютният му сингъл „Знаеш ли“.

 

Доброволците

29лазар2 

„Това са най-позитивните и креативни хора, които познаваме“, казва Александър Иванов. Подготовката на фестивала е истинско удоволствие благодарение на тези момичета и момчета, които са и част от Съвета за младежка политика.

Плюс Фестивал трябва и вече налага нова култура у младите хора. Публиката в началото е била доста резервирана към сценичното поведение на изпълнителите, докато днес е част от самото събитие. „В началото им давахме гривни, а те не знаеха какво да правят с тях.“ – шегува се днес Александър. Той не крие и това, че искат да събудят младежкия дух на хората, които живеят и учат тук. „Ние няма как да спрем желаещите да заминат, но трябва да дадем достатъчно основания на колебаещите се, да останат“ – смята Александър.

Това е и причината за бирения фестивал по време на Европейското първенство по футбол миналата година, сега ще издадем, че догодина по време на Световното, нещата ще са още по-яки.

Коледният базар и концертите по Рождество пак са дело на творческия тандем Иванов – Вълчев.

 

До кога ще правите Плюс Фестивал?

 

„До фестивала, в който в центъра на града ще пее Джъстин Тимбърлейк“ – отговаря Лазар и после додава – „Не и тогава няма да спрем.“