Окръжна прокуратура  Пазарджик внесе в съда обвинителен акт срещу  Данчо Ж. на 51 г. , и Борис Т., на 35 г., за това, че при условията на продължавано престъпление, засели и отглеждали, в нарушение на установените в чл.27,ал.1 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, растения от рода на конопа, както и  за това, че в съучастие като съизвършители, са държали с цел разпространение високорисково наркотично вещество – марихуана, без надлежно разрешение по ЗКНВП , като наркотичното вещество е в големи размери  – престъпления по чл. 354в ал.1 във връзка с чл.20 ал.2 и във връзка с чл. 26 ал. 1 от НК , както  и по чл.354а ал.1 във връзка с чл.20 ал.2 във връзка с чл.26, ал.1  от Наказателния кодекс.

По делото е установено, че в землището на гр. Пазарджик, в  местността „Баждар Дъмга“, за времето от май 2016 г. до 13 декември 2016 г., двамата обвиняеми засадили и отглеждали общо 631 растения марихуана или общо 41 200 грама. Те оборудвали две стопански постройки за отглеждане на наркотичното вещество, като монтирали електромери, влагоабсорбатори, климатици, помпа, осветителни тела, вентилаторна инсталация, въздуховоди за филтърна система, електронна везна и др. За имота, който ползвали, сключили договор за наем.

И двамата обвиняеми извършвали действия по наблюдение и контролиране на осветление, влажност, необходима температура, като растенията се отглеждали на закрито.  Дейността им приключили със задържането им на 13.12.2016 г. Наред с отглежданата марихуана , двамата обвиняеми държали, с цел разпространение марихуана, в големи размери – общо 6 970 грама на стойност 41 820 лева . По делото са били разпитани свидетели, извършени експертизи, иззети веществени доказателства и др. Обвиняемите Данчо Ж. и Борис Т. са с взета от съда мярка за неотклонение „задържане под стража“ и се намират в Затвора в гр. Пазарджик. Окръжен съд-Пазарджик е насрочил първото съдебно заседание на 15 септември 2017 г.