132 години ни делят от 6 септември 1885 г., когато е обявено Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Денят на Съединението е една от бележитите дати в новата българска история, едно от най-дръзките и най-достойни събития в развитието на българската държава. По случай  годишнината от паметното събитие Община Пазарджик кани жителите и гостите на града на празничен концерт в сряда, на 6-ти септември.

Тъжественото честване започва от 11:00 часа на площад “Константин Величков“ с участието на Духова формация към Симфонично-оперетно дружество „Маестро Георги Атанасов“ и Ансамбъла за народни песни и танци Пазарджик.

 

Съединението на България  е координирано от БТЦРК. Фактическото присъединяване на Княжество България и Източна Румелия  се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат на 6 септември 1885 година, подкрепен от българския княз Александър I и ръководен от майор Данаил Николаев. С изключение на няколко изолирани произшествия, Съединението е осъществено почти без кръвопролития. Получава дипломатическо и международно признание с българо-турската спогодба от 20 януари и Тихоокеанския акт на Великите сили от 24 март 1886 г. В замяна на османското съгласие за персонална уния на Княжество България и Източна Румелия начело с българския княз България отстъпва на Османската империя Кърджалийска околия и Търмишките села. Сливането на Северна и Южна България е утвърдено окончателно едва с признаването на българската независимост през 1908 – 1909 година.