Безплатно можем да разгледаме експозициите на Регионалния исторически музей в Пазарджик, в деня на Съединението на Княжество България с Източна Румелия, който отбелязваме на 6-ти септември. Това съобщи директорът Борис Хаджийски, като това е жест към всички жители и гости на града, тъй като в момента ни гостува изложбата на вещи за бита от миналия век.

Освен нея, посетителите ще могат да видят и постоянните експонати свързани с най-важните моменти от историята на нашия край.

Тази година бележим 132 години от едно от най-значимите събития в хрониката на Третата българска държава – Съединението на Източна Румелия с Княжество България, провъзгласено в Пловдив на 6 септември 1885 г. Пазарджишките граждани активно участват в борбите срещу Берлинския договор и градът се превръща в център на организирани съединистки прояви.

Създава се силна група от личности – Константин Величков, Георги Тилев, братя Георги и Стефан Консулови, Яков Матакиев, Иван Войводов, Иван Соколов, Отон Иванов, братя Антон и Тодор Мумджиеви, Тодор Киров, Петър Зографски, която при всички обстоятелства подкрепя и работи за осъществяване на съединистката идея. Населението от Пазарджишко участва в последвалата Сръбско-българска война в състава на 3-а Татарпазарджишка дружина от източнорумелийската милиция, припомни Борис Хаджийски.