Шефът на Регионалния исторически музей в Пазарджик Борис Хаджийски присъства на откриването на изложбата показваща тракийските съкровища на България, която бе открита миналата седмица в музея „Бригенс“ в старинния норвежки град Берген.

07борето

Изложбата  „Легенди в злато. Тракийски съкровища от България“бе открита от норвежкия министър на търговията и промишлеността Моника Мейланд и заместник-министъра на културата на България Амелия Гешева. Движимите културни ценности, представени в музея „Бригенс“, са от фондовете на 12 български музея.

07борето1

         Регионален исторически музей – Пазарджик също участва в изложбата с прочутото Равногорско съкровище.

         По покана на директора на музея „Бригенс“ директорът на РИМ-Пазарджик Борис Хаджийски също присъства и на проведените официални срещи с Норвежкото министерство на културата, градската управа на град Берген и с екипа на музея „Бригенс“. Той представи музея в Пазарджик, както и дейността на Национално сдружение „Български музеи“

          Изложбата „Легенди в злато“ е организирана от Министерството на културата на Република България, Националния исторически музей в София и Градския музей в Берген, Финансирането е осигурено по Двустранния фонд за сътрудничество по Програми БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства“ и БГ11 „Изграждане на капацитет и институционално сътрудничество“, Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежки финансов механизъм.