Още миналата седмица е имало данни и възможност за постоянно задържане на експредседателят на ОбС – Септември – Лазар Влайков, е мнението на главния прокурор Сотир Цацаров, относно днешната развръзка с казуса за причинената смърт на Наско Тонкев във Виноградец.

Това съобщи говорителят на Главна прокуратура – Румяна Арнаудова днес в Пазарджик. Тя благодари за бързите и адекватни действия отстрана на ОД МВР – Пазарджик, за случаите, по които дирекцията работи съвместно с прокуратурата от началото на месеца насам.

Петте експертизи по случая във Виноградец все още не са готови и това пречи да се даде конкретен отговор на въпроса кой е стрелял в нощта срещу първи септември. Шест годишното дете, вече е разпитано по правилата и е дало отговори на психолозите и педагога в „Синя стая“. Разговорът обаче няма да бъде оповестяван.

Разпечатките на трите телефона на Влайков сочат, че той не е разговарял с районния прокурор Георги Кацаров, предстои обаче да се извърши проверка и на възможностите за интернет комуникация чрез Вайбър и Месинджър. Освен телефоните на Лазар, са изискани разпечатки и на още дванадесет телефона, които принадлежат на гости на злополучното тържество в ресторант „Градина“.

Частна лаборатория извършва биологична и ДНК експертиза на пистолета, за да се установи кои са били хората, които са държали в ръцете си оръжието с марка „Глок“. Влайков е прекрачил множество граници на закона, тъй като е носел оръжието си на обществено място и го е употребил след като е консумирл алкохол. Направената му кръвна проба е показала наличие на 0.79 промила алкохол в кръвта. Към момента обвинението предполага наказание от три до десет години затвор за Влайков.

В случай, че експертизите покажат, че той, а не детето е стреляло на първи септември ще му бъде предявено и друго обвинение, потвърди Арнаудова. Тя заяви, че няма пречка за това.