Районен съд – Пазарджик остави без уважение искането на Окръжна прокуратура – Пазарджик за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ по отношение на Лазар Влайков и постанови „Домашен арест“.

Той е привлечен като обвиняем по чл.338 от НК за това, че на 31 август срещу 1 септември 2017 год. в с. Виноградец при държане на огнестрелно оръжие не е взел необходимите мерки за сигурност, предоставил е оръжието на дете, в резултат на което е последвала смъртта на Наско Тонкев.

Съдът счете, че е налице обоснованото предположение, че обвиняемият е извършил вменените му деяния. На този начален етап на разследването не може да бъде категорично изведено, че Влайков е предоставил огнестрелното оръжие на детето, поради наличието на множество противоречия по делото.

Съдът прецени, че няма реална опасност обвиняемия да се укрие, да извърши друго престъпление или да повлияе на разследването. Определението подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд – Пазарджик в 3-дневен срок. Делото е насрочено за 12 септември 2017 год. от 14 ч.

Ето какво разказа за случая окръжният прокурор Васил Малинов, на база на разказите на общо тринадесетте човека присъствали по време на инцидента – ТУК