Кметът на град Септември Марин Рачев определи като нелеп битов инцидент случая с убития собственик на заведение във Виноградец с оръжието на вече бившия председател на Общинския съвет в Септември Лазар Влайков. Това стана в рамките на предаването „Тази събота и неделя“.

„В професионално отношение нямам забележки към него. Като председател на Общинския съвет е водил нормално сесиите. В личен план обаче манталитетът му не кореспондира с моя начин на мислене и на виждане за живота”, подчерта Рачев.

Кметът призна, че с Влайков са присъствали заедно на сбирки като кмет и шеф на Общинския съвет, но подчерта, че от повече от една година се е разграничил от Влайков и не се събират на мероприятия.

Кметът зависи от Общинския съвет, отколкото съвета от кмета, заяви Рачев. Така че, няма как той да е определял поведението на Влайков, а по-скоро би могло да се каже, че съветниците контролират кмета. Марин Рачев поясни, че случилото се с Влайков няма нищо общо с управлението на общината.

В следващия момент се оказа, че пререканията на двете воюващи групи във фейсбук се прехвърлиха и в ефира. В предаването „Тази събота и неделя“ се включиха и участници от Септември, които изразиха позицията на гражданите. „Искам да кажа за своеволията – имам виза от главния архитект, но Рачев е забранил да ми се издадде разрешително за строеж, защото не съм му приятна“, заяви една от гражданките. Друга септемврийка представи „доказателства“ за досие на Марин Рачев.

Според Гина Бошева градоначалникът на Септември бил близък с Лазар Влайков, но сега се отрекъл от него, защото било доказано, че е извършил престъпление. Нападките преминаха и срещу ГЕРБ, които излъчвали „все такива кметове“. Като пример бе посочен кметът на Семчиново – Пламен Темелков, който е обвиняем за сводничество. Той също е кмет на ГЕРБ – заяви Бошева и бе репликирана от Рачев, че той не е кмет на ГЕРБ, а кмет на Семчиново.

Хората до нас са съпругата на бившия кмет – Гина Бошева, дясната ръка на шефа на сдружение „Загорово“ и хора, които от момента на спечелването на изборите не спират да се заяждат и да търсят под вола теле, каза Рачев.

В крайна сметка така и не стана ясно как от случая Влайков спорът премина в политическото поле на два враждуващи лагера.

Случаят Влайков

Влайков беше задържан и обвинен за това, че не е упражнил контрол и с оръжието му беше убит Наско Тонкев. Вчера той беше освободен под „домашен арест“, тъй като според съда има чисто съдебно минало, заемал е отговорни постове и се ползва с авторитет и уважение. Очакват се пет експертизи, които ще дадат отговор на въпроса кой е произвел фаталния изстрел, довел до смъртта на 47-годишния ресторантьор.

* Снимка: Омбудсманът Мая Манолова по време на посещението ѝ във Ветрен, във връзка с проблем на граждани, които не получиха заплатите си от неизряден работодател