Във Ветрен дол се проведе четвъртият „Фестивал на Смокинята”. Идеята за тази вече утвърдена традиция e на кмета на селото Димитър Христосков, който реализира мероприятието с изключителното съдействие на председателят на местното читалище „Култура-1910“ Йордан Кондупишев.

11смокини 11смокини1

„Идеята се роди от факта, че в селото се отглежда рядко срещания екологично чист и много полезен за здравето плод – смокинята“, поясни пред нашият екип кметът Митко Христосков. Той допълни, че ежегодно произведената продукция от смокини във Ветрен дол е от порядъка на над 100 тона, които местните хора реализират на пазара на дребно, а също така и посредством изкупвателни пунктове в селото.
Ветрен дол е едно от малкото населени места в България, където вирее смокинята.
Географското положение и климата благоприятстват това.
Едновременно с Фестивала на смокинята се проведе и конкурс за най-добра смокинова ракия и най-добър сладкиш от смокини. Специална комисия дегустира произведенията, а призьорите в двете надпревари бяха наградени от кметът на Ветрен дол с парични и предметни награди.
Поздрав към всички присъстващи от името на организаторите поднесе председателя на НЧ Йордан Кондупишев.
Кметът на селото Димитър Христосков също приветства жителите и гостите на Ветрен дол. Кметът на общината Марин Рачев на свой ред поздрави Христосков за добрата идея и пожела този празник да се утвърди като една прекрасна традиция. Приветствие към домакините направи и народният представител от Септемврийско Даниела Малешкова.
Гости на фестивала бяха още зам.-кметът на Общината инж. Явор Митев, директори на дирекции в в администрацията на Септември, кметове на населени и други.
За доброто настроение на присъстващите пък се погрижиха над 300 самодейци от състави в населени места от Септемврийско.