„Катастрофирала“ лека кола бе разчленена за около пет минути от екип на Пожарната в Пазарджик, за да бъде спасен „пострадалият водач“ на автомобила. Дейността е рутинна и се случва почти ежедневно на пожарникарите, коментираха те. Демонстрацията на техника и умения днес бе във връзка със стартиралата вчера Седмица на пожарната безопасност и празника на огнеборците – 14 септември.

Пазарджиклии гледаха демонстрация на различните видове водни струи, които притежава пожарната кола, а също така и оборудването на спасителния автомобил.

Демострациите включват четирите основни дейности, които извършват пожарникарите в ежедневната си работа, поясни началникът на Районната служба за защита на населението при бедствия и аварии – Васил Недялков.

Статистиката сочи, че само тази служба е участвала в над деветстотин операции на територията на пазарджишка и лесичовска община за първите осем месеца на годината. Най-често се налага момчетата да участват в спасяването на хора при пътно-транспортни произшествия.

12кола 12кола112кола2 12кола3 12кола4 12кола5 12кола6 12кола7 12кола8 12кола9 12кола10 12кола11

Вижте и видео от последната фаза на демонстрацията – ТУК

Втората демонстрация бе посветена на спасяването на хора при пожари във високи сгради, а също така производствени аварии при строителство. Способът е наречен „Алпийски“ и включва обезопасяването на пострадалите, както и смъкването им от мястото на произшествието. За целта бе ползван покривът на ДКТ „К.Величков“.

12алпин 12алпин1 12алпин4

Последва демонстрация на специализиран автомобил, който разполага с техника за различни видове струи пре гасене на пожар. Оказа се, че взависимост от посоката на пламъците и техния интензитет, пожарникарите могат да контролират водата, която по-ефективно потушава огъня.

12алпин5

И накрая – снимка за спомен.

12пожарникари