Децата са по-добре запознати от възрастните с противопожарните мерки, съобщи днес комисар Иван Панайотов, във връзка с откритата в понеделник Седмица на противопожарната безопасност. Утре огнеборците ще отбележат своя професионален празник, който ще навърши 112 г. Точно тогава в София е учредена Националната служба за противопожарна дейност, а това е станало по предложение на пазарджишкия шеф на пожарникарите Найден Николов. Именно той предложил пожарната да се занимава само с борене на огъня и природните стихии, до този момент пожарникарите извършвали и битови услуги за населението.

150 пожарникари в областта се грижат ежедневно за потушаването на лумнали огньове, за спасяването на хора при тежки катастрофи или при природни бедствия. 29 пък са пожарните коли, които са на разположение в Пазарджишко. 120 човека наброява общо съставът на Доброволните формирования, към Пожарната.

Тази малка армия е участвала в отстраняването на последиците от 1641 произшествия на територията на областта, от началото на годината до днес. Средно това прави седем на денонощие, подчерта комисар Панайотов. Той отчете ръст при самозапалилите се автомобили – до тук те са 28 на брой. 1118 дка гори пък са тотално загубени в резултат на невнимателно или умишлено боравене с огъня.

Черна статистика:

Петима са загиналите, а седем са пострадали от пожари през тази година. Шестдесет са били катастрофите на АМ“Тракия“ или пък по пътищата на областта, където с помощта на огнеборци са били спасявани хора. Заловени са 28 подпалвачи на сухи треви, стърнища и гори. 4000 кв.м. са изгорелите покривни конструкции, а 23 дка са унищожените от пламъците посеви.