Двадесет и една годишният Димитър Тонкев бе изправен днес пред съда в Пазарджик, след като Окръжна прокуратура внесе искане за определянето на мярка „задържане под стража“ за 21 годишният мъж, който бе уличен в търговия с наркотични вещества. Според разследващите той е разпространил на различни лица 2,55 гр марихуана и 0,56 гр амфетамин, в периода от 26. август до 15. септември, т.г.

Според близките на арестуваните става въпрос за репресивна мярка срещу хората, които са говорили против бившия председател на Общинския съвет Лазар Влайков.

Наблюдаващ прокурор на делото е Дима Ганчева, която заяви, че шестима свидетели са дали показания, че са купували наркотични вещества от Тонкев. Трима от тях са били още по-конкретни като са посочили, че са напазарували от обвиняемия на 2 юни, 26 август и 15 септември. Според обвинението Димитър се препитава единствено от търговия с наркотици, тъй като преди три месеца се е изнесъл от бащиния си дом и е заживял с приятелката си на съпружески начала, без да има досег до работата в ресторант „Градина“ и земеделието, с което семейството иначе се занимава. Обвинението приема за доказано и това, че от три години Тонкев се занимава с търговия на марихуана, а от година насам с амфетамини.

Сведенията от селото са, че Тонкев води охолен начин на живот, а характеристиките за него са в подкрепа на исканата мярка за неотклонение „задържане под стража“.

От своя страна адвокатът на Тонкев поиска мярка „Подписка“, „Парична гаранция“ или в най-лошия случай „Домашен арест“. Според него стойността на откритите и иззети от Тонкев наркотици не надхвърлят 12 лв. и е смешно за тази сума, човек да стои затворен в ареста. Пак според документите по делото, той заяви, че в нито една от четирите къщи обискирани на 15 септември не са намерени наркотици. Също така адвокат Панев попита прокурор Ганчева, защо от 2 юни до 15 септември не е бил задържан Тонкев, след като е имало данни, че се занимава с наркотици?

Тя репликира, че този факт е стигнал до разследването на 26 август, когато един от свидетелите е посочил тази дата, и че тогава е закупил амфетамини от Тонкев.

Адвокат Нягол Панев продължи с това, че до момента Тонкев не е бил обект на полицейско разследване, има напълно чисто съдебно минало и живее на адреса си от единадесет години. Той подчерта и това, че Димитър остава единствен мъж в семейството и би могъл да бъде полезен на майка си и сестра си.

Извън залата адвокатът каза следното – ТУК

Сестрата на Тонкев – Деница, подчерта, че той продължава да работи в ресторанта, а също така и се занимава със земеделие, в деня на ареста е трябвало да бере грозде. След това тя, както и майката, и приятелката на Димитър – Елинка, отказаха коментар. От съда Димитър поиска по-ниска мярка за неотклонение, той каза на съдия Ивета Парпулова, че не е наркозависим. Има средно специално образование.

18семейство

Така и не стана ясно, защо домът на семейството е бил прехвърлен на името на приятеля на Деница, защо е имало скандал, който е довел до изнасянето на Димитър от бащиния си дом?

Всъщност точно там са открити и иззети 147 патрона за различни видове оръжия, а кандидат-зетят да бъде задържан по време на акцията.

18деница

Името на Димитър Тонкев нашумя след многократните му телевизионни изяви, във връзка с прострелването на баща му – Наско Тонкев, в нощта срещу 1 септември, по време на празнуването на рожден ден на 6 годишно дете. Роднините на починалия нелепо мъж твърдяха пред камерите, че смъртоносният изстрел бил отправен в тялото на баща им от ексшефът на ОбС – Септември – Лазар Влайков, който е и собственик на законно притежаваното оръжие.

Заради неяснотите в разследването се наложи лично главният прокурор Сотир Цацаров да пристигне в Пазарджик и да се запознае със събраните материали. Той заяви, че няма и не е имало политически чадър над Влайков, и той ще понесе последствията от действията си. Междувременно стана ясно, че ще бъдат преразгледани и предишните производства срещу него, завършили без последствия за Влайков. Днес и премиерът Борисов,  каза в ефира на БВТ, че няма как да познава всички свои кадри, което разбира се „Не ни прави невинни“ – заяви Борисов.

Две седмици след нелепия случай синът на Наско Тонкев, заедно с още четирима души бе задържан по време на акция срещу наркоразпространение на полицията. Действията по образуваното досъдебно производство бяха предприети от служители на ОДМВР – Пазарджик, съвместно с техни колеги от РУ – Септември, под наблюдението и след съгласуване с Пазарджишката окръжна прокуратура.

В хода на акцията, на 15 септември, за проверка бил спрян лек автомобил, управляван от 22-годишен жител на Белово. В превозното средство служителите на реда открили пликче, съдържащо 0.21 г бяло прахообразно вещество, дало положителна реакция на амфетамин. Последвал тест на водача с техническо средство, което показало, че той е седнал зад волана под въздействието на амфетамин.

Междувременно, в рамките на провежданата спецакция, в село Виноградец била извършена проверка и на лек автомобил, шофиран от 21-годишен от село Величково, заедно с когото пътували 21-годишен местен жител и негов връстник от Ракитово. С дрегер било установено, че водачът шофира под въздействие на марихуана.

При последвалите процесуално-следствени действия на четири адреса, от една от къщите, собственост на 31-годишен мъж от Виноградец, полицаи иззели общо 147 боеприпаса за нарезно и гладкоцевно оръжие, без надлежно разрешително.

Във връзка с работата по досъдебното производство за документиране, доказване и пресичане на престъпна дейност, свързана с наркоразпространение, петимата са задържани за срок до едно денонощие, на Димитър Тонкев, с постановление на прокурор, мярката за неотклонение е удължена до 72 часа.

Срещу двамата мъже, шофирали под въздействието на наркотични вещества са започнати и производства по чл. 343 б, ал 3 от НК.

Вижте и какво реши за мярката съдът – ТУК