20Ротмистър-Никола-Иванов-Чунчев

Паметна плоча на ротмистър Никола Иванов Чунчев ще бъде открита в празничния 22. септември – Денят на независимостта на България, във връзка с навършването на 100 години от героичната смърт  на майора. Паметният знак е  изработен по инициатива на Стоян Тачев и негови съмишленици патриоти, като самият Тачев съфинансира начинанието, което е подкрепено и от Община Пазарджик.

Плочата ще бъде поставена в градинката пред  гимназия „Ив. Аксаков” по предложение на инициаторите, тъй като това е най- близкото място с обществено значение от дома на Чунчев, където сега има нови жилищни сгради /ул. „Княз Ал. Батемберг”/. Церемонията е част от празничната програма, посветена на 22-ри септември – Денят на независимостта на България, която ще започне в 10,30 часа на площад “Константин Величков” с изпълнения на духовата формация към симфонично-оперетно дружество „М-ро Г.Атанасов”.

Кой е ротмистър Никола Чунчев?

20чунчев1

Ротмистър Никола Чунчев, е син на Иван Чунчев – български възрожденски учител и първи избран кмет на Пазарджик след Освобождението. Никола Чунчев е български кавалерийски офицер от Трети конен полк, ветеран от войните за национално обединение. Той загива ненавършил 28 години при първата атака на Кубадин, в битката за Узунлар – Топрахисар на 19 септември 1916 година.  Погребан е в Добрич, като  посмъртно е награден с орден „За храброст” IV степен и произведен в чин майор от българската войска. На негово име е кръстено и едно от селата в добричка област, нарича се Поручик Чунчево.

Ето и историята на този забележителен пазарджиклия – ТУК