На площада в село Радилово, община Пещера днес и утре ще се проведе „Национален Фестивал на кешкека и народните умения – Радилово 2017“, съобщи инициаторката на проявата Марена Вачкова.

Елате да се забавляваме, без да се състезаваме! Станете част от атракциите на фестивала! Заедно да демонстрираме и да дегустираме – рецептата на богинята Бендида – Радиловския кешкек. – призовава секретарят на местното читалище. В програмата и тази година ще видим легенди, обичаи и фолклор; играта „Бабо,какво е това?“, надиграване с народни хора, уроци по народни и модерни танци, състезание по мелене на жито, биене на масло в бурилка, както и ръчно изработени костюми на супер герои от Атанас Бакалов.

И още изложби – базари на традиционни храни, земеделски продукти и художествени занаяти.

С участието на самодейни състави, занаятчии, кулинари, представящи традиционни рецепти и ястия от своето селище и земеделски производители.

Програма

22 септември

8.00 ч. Демонстрация варене на кешкек
10.30 ч. Представяне легенда за кешкека
11.00 ч. Откриване на фестивала
На открита сцена
– ще се представят обичаи и фолклор, и други музикални и танцови умения от Радилово и гостуващи състави;
15.00 ч. Състезание мелене на жито
15.30 ч. Състезание по биене на масло
16.00 ч. Работилници за народни и модерни танци
17.00 ч. Надиграване
19. 00 ч Приветствие от кметовете на кметство Радилово и Община Пещера
19.10.ч Представяне на творчески продукт за Община Пещера с автор Марио Балабанов
Концерт Пет години„ Брейк Денс Електра Крю” и приятели.

– на изложба базар ще се предлагат: храни, земеделски продукти, сувенири и др.

23 септември 

8.00 ч. Демонстрация варене на кешкек
На открита сцена
10.00 ч.
– ще се представят обичаи и фолклор от гостуващи състави;
За най- малките – интерактивната игра Бабо какво е това?
11.00 ч. Концерт на ансабъл „Зора“ село Радилово

12.30 ч. Закриване на фестивала
на изложба базар ще се предлагат:
храни, земеделски продукти, сувенири и др.

Изживейте приятни мигове с атракциите на фестивала!
Очакват Ви още изненади!

22кешкек

Преди много, много години село Радилово е носело звучното име Войново. Тежка е била участта на жителите му. Селцето е било населено предимно от тракийци от племето беси, както и от славяни от племето драговичи.

22кешкек2

Хората живеели в разбирателство, но страшна прокоба тегнела над село Войново. Трудно зачевали жените от селото, а която успявала да зачене – мъртви деца раждала.

Мъка налегнала сърцата на хората. Всеки ден жените се събирали и отправяли молитви за помощ към тракийската богиня на плодородието Бендида. Смилило се сърцето на Бендида и се явила в съня на една от жените.

„Ще заченат жените, аз ще им помогна“, обещала в съня на радуловчанката богинята, „но когато децата се родят, ще приготвите кеша (каша), от която ще раздадете на всички в селото“.

Богинята заръчала да съберат най-хубавото пшеничено зърно. Добре узрялото зърно да се смели между едри камъни и след това 9 пъти да се измие, докато стане бистро като сълза. Бременна булка да донесе мълчана вода и да я кипнат в голям съд, след което да добавят смляното жито и да бъркат.

Да бъркат и да наричат „Да порасне силно и работливо“, „Да бъде с чиста душа като зърното“. Когато детето порасне, преди сватбата му да приготвят отново кешкек и да го нарекат за здраве на семейството му, а след това и на децата му.

Разказала жената за своя пророчески сън на всички и всички дали обет да приготвят митичната кеша (кешкек) така, както Бендида им била заръчала. Дали жените курбан на Бендида в знак на благодарност.