Българският подземен свят си има своите правила. Същото важи за всяка една организирана престъпност, било то в Русия, САЩ, Италия или Китай. Ние ви предлагаме любопитна информация , за това как се плаща в родния ъндърграунд. Кой колко получава според йерархията в определената група. Информацията бе публикувана в бургаски сайт, като според проучването на медията, там все още наследници на някогашните „борчески групировки“ все още се вихрят на воля. Част от тамошния подземен „елит“ е свързан и с Пазарджик. Достатъчно еда припомним историята с Божо Кравата.

Става въпрос за условния възнаграждения, които все пак варират в определени граници. Като цяло обаче йерархичността се спазва и парите не могат да скачат в толкова високи и отклоняващи се параметри. Като цяло това е печеливша дейност, но прогнозата все пак е да се свърши в килиите на някой затвор. Но, това явно не е проблем на участниците във въпросния бизнес, които в България са над 50 хиляди души.

Толкова се смята, че са хората, които се занимават с определени форми на престъпност у нас. Думата „заплата“, за която говорим също е условна и по-скоро става въпрос за определени суми, които се отчисляват за хората на определеното ниво в схемата на йерархия.

Вижте възнагражденията:

– шофьор на престъпен бос от висока категория- 4000 лева на месец плюс храна и дневни разходи

– шофьор на шеф от ниска категория – 2000-2500 лева на месец плюс храна и режийни

– охрана – от 2 хиляди до 6 хиляди лева, в зависимост от нивото на обекта. Преди години гардовете на Младен Михалев – Маджо са получавали по 3 хиляди лева плюс всички дневни разходи. Същите са били тарифите на охранителите на Георги Илиев и Илия Павлов/ вече покойници/. Сега сумите са двойно по-високи.

– квартален дилър- седмично получава около 1000 лева, но може да стигне и до по-високи нива. Зависи как е разработил мрежата си. Част от печалбата се отчита на хората нагоре по стълбицата.

– районен дилър- той е по-високо ниво от кварталния. Получава приблизително тройно повече от него

– организатор на наркомрежа- приблизително 20-25 хиляди лева на месец. Той се намира неподсредствено под нивото на големия местен шеф. Заради това и има високи доходи.

– наркобос на местно градско ниво- от 50 хиляди до 200 хиляди лева на месец, в зависимост от населеното място

– наркобос на цяла област – примерно Югоизточна България. Тук нивата вече са различни. Парите се начисляват по други формули и могат да достигнат до 300-400 хиляди лева на месец

– контрабандист на наркотици- нивата също са различни. Големият организатор на пратката получава процента от нея. Колкото по-голяма е тя, толково повече получава той. Може да стигне до 5 милиона евро на пратка. Надолу по йерархията участниците получават от 50 хиляди до 5 хиляди на реализирана пратка, в зависимост от поста си.

– наемен убиец- от 5 хиляди до 200 хиляди евро. Зависи от целта на убийството.

– извършител на дребни мокри поръчки- от 200 лева до 1000 лева.

Най-много пари получават покровителите на престъпниците. Един съдия взема до 50 хиляди лева за да затули определено дело. В някои случаи сумата стига и до 100 хиляди лева.

Политиците, които покровителстват престъпните групи пък вземат най-големия пай. При тях става въпрос за десетки милиони евро на година. Така се пълнят и партийните каси.

Припомнете си кои бяха хората свързани с подземния свят на Пазарджик и България през 90-те години на миналия век – ТУК