Пазарджиклийката Анна Медарска взе участие в изработването на „Балканска броеница“. Работата по ювелирното изделие стартира в работилницата на училище „Никола Вапцаров“, в Пловдив, а в създаването ѝ се включиха/от ляво на дясно/ Нана Престел– Германия, Владимир Буров-Пловдив, Мирослав Стоянович – Сърбия, Петьо Кошев – Пловдив, Анна Медарска – Пловдив, Петьо Кошев – София, Любомир Николов – София и най – чаровната участничка от Македония – Катарина Дода.

В рамките на три дни, от 9.00  до 17.30ч., всеки от тях, изработи по два елемента, които бяха вградени в         „Балканска огърлица“.

Тя бе сглобена пред сградата на БНБ и бе представена пред жителите и гостите на Пловдив. Занаятчийска камара Пловдив работи за „Обединение на култури и традиции, в нашия общ дом, Балканите и Европа“, поясниха участниците в проекта.

27ани1

Анна Медарска е от Пазарджик, но от години живее със семейството си в Пловдив. Тя е член на регионалната занаятчийска камара на втория по големина град в България.  От десет години се занимава с ювелирство, като  създава много авторски модели. Има три специализации в Германия и една във Флоренция. В момента има собствено ателие за авторска бижутерия.

Изработването на огърлицата бе акцент в традиционния Есенен панаир на занаятите, който е част от празниците на Стария град и се проведе от 21 до 24 септември.