В присъствието на Николай Тошев – старши експерт в отдел „Методология и контрол“ на Държавен фонд „Земеделие”, се подписаха договорите за одобрените проекти, касаещи реновирането на септемврийските читалища „Будители – 2004″ и „Отец Паисий 1910“.

Както писахме миналата седмица, при одобрението на залата за танци на ТА „Мераклии”, чрез тези проекти предстои реконструиране на бившите кина в града – това на центъра зад Битовия комбинат и другото – на бул. „България” срещу новия хранителен магазин на сем. Думанови.
По този начин те ще се превърнат в съвременни читалищни сгради. На подписването на договорите бяха още народният представител от Септемврийско Даниела Малешкова, която преди това лично се беше ангажирала да следи за коректното точкуване на критериите при оценката на всички проекти, касаещи септемврийска община.

29будители
Други от септемврийската делегация бяха ръководителят на отдел „Управление на проекти” към общината – Ива Дачева, юрист консултът Ели Лазарова и председателите на читалищните настоятелства Ваня Биволарска и Румяна Дишкова. Поради липсата на средства и технически персонал в читалищните настоятелства всички проекти касаещи реконструирането на читалищата в цялата община са изработени и финансирани с лични средства на кмета Марин Рачев.

От своя страна след подписването на поредния договор с ДФЗ за 100%-ва финансова помощ ние се свързахме с кмета на Общината за коментар.

„Изключително съм щастлив, че труда на всички ангажирани с тези проекти придобива положителен завършек. Самото строителство ще започне след провеждане на процедурата за избор на изпълнител, което се очаква да стане през зимните месеци така, че ако няма обжалвания работата по изграждането ще може да стартира през пролетта.

За проекта на НЧ „Будители” искам специално да благодаря на председателката Ваня Биволарска, че не се подаде на тяснопартийни спекулации, а точно обратното – въпреки че е един от най-активните членове на местната структура на БСП работихме рамо до рамо ден и нощ, докато се процедираше проекта. Много пъти по указания на фирмата натоварена да подготви формулярите за кандидатстване се налагаше Ваня да свиква извънредни заседания на управителния съвет и на Общото събрание на читалището за вземане на спешни решения и никога не избяга от отговорност.

По този начин мисля, че дадохме ясен пример пред обществото, че когато сме над тясно партийните ежби и работим в интерес на обществеността, нещата рано или късно се получават. Искам да благодаря и на всички общински съветници, които повярваха в нас и с гласа си дадоха зелен светофар на идеята, когато направихме предложение до тях да се прехвърли собствеността на имотите от общината на читалищните настоятелства за да може за всяко едно да се изработи проект за кандидатстване, след което съответното читалище да си кандидатства като отделен бенефициент, каквато възможност програмата допускаше.

Това се наложи понеже общината беше допустима да кандидатства до три проекта максимум. Така на практика се подадоха проекти за почти всички читалища на територията на община Септември, с изключение на тези, които станаха обект на обжалване от страна на дежурните ни „доброжелатели“. Дано с одобрението на поредните проекти да осъзнаят и самите те, че оправдавайки си действията с клишета, че уж правят всичко това за да са сигурни, че е законно се пропускат възможности за финансиране за важни казуси като този.

Защото внасяйки го в съда с подобни аргументи, става така, че времето докато излезе решението за съдебния спор ни лишава от възможността за кандидатстване за финансиране, в което реално няма никаква целесъобразност, а само се обрича съответния проект и трябва след това всичко да се стартира от начало. В никакъв случай не казвам, че трябва да ни харесват и да не са мнителни, но когато имат съмнение за нещо нередно могат, както сега да сигнализират по всяко време прокуратурата или контролните институции, защото ние никога не сме се оплаквали, че ни проверяват въпреки, че всяка една проверка ангажира хора от администрацията, които реално са натоварени да вършат друго.

След одобрението на тези проекти старите кина и най-вече това зад Битовия комбинат, което в предишния мандат беше обявявано за продажба, ще станат едни съвременни сгради за най-различни обществени мероприятия, каквито поне за мен никой друг като Ваня Биволарска не може да организира. Такива са празника на виното и лозаря, първи юни, баба Марта и много други”, коментира кмета.