Пазарджик и Пазарджишко стабилно присъстваха в номинациите за Деня на правото да знам

Стабилно пазарджишко присъствие имаше в номинациите навръх Международния ден на правото да знам (28 септември). Почетна грамота за отлично осигуряване на достъп до обществена информация получи РИОСВ-Пазарджик. Наградата, която бе връчена на официална церемония в клуб „Перото” в НДК, бе организирана от Програма „Достъп до информация” за 15-и път. Награди и антинагради се раздадоха в 6 категории.

29cvetana

Грамотата се присъжда за втора поредна година на екоинспекцията в категорията за институция, най-добре работеща по Закона за достъп до информация (ЗДОИ). От седем номинирани в категорията за прозрачна институция почетните грамоти бяха само две. Голямата награда „Златен ключ” в тази категория отиде при Министерството на финансите. Сред номинираните имаше и 36 институции, отговорили на заявления в рамките на годишното проучване на ПДИ, а сред тях отново бе РИОСВ-Пазарджик (инспекцията зае третото място в рейтинга на активна прозрачност на всички институции за 2017-а), както и РЗИ-Пазарджик.

Сред номинираните в категория „Гражданин, използвал най-активно правото си на информация” бе и Димитър Илинов от Пазарджик, който от години води съдебни битки срещу община Пазарджик за справка за свой имот. Пазарджишките журналисти Спас Крайнин и Тодор Гроздев пък бяха сред деветимата номинирани журналисти в категорията за журналистическа кампания по ЗДОИ. Победители в горните две категории станаха Димитър Пецов от Силистра и Илия Вълков от BiT. „Златен ключ” сред неправителствените организации за най-активно упражняване на правото по ЗДОИ получиха „За Земята – Достъп до правосъдие” и „Гринпийс България”.

Същевременно почетна грамота „Срамота” е за община Белово – за това, че не изпълнява задълженията си по Закона за достъп до информацията. Тук номинациите бяха 10, а почетните грамоти – две. В тази категория антинаградата „Катинар” бе присъдена на община Варна. Антинаградата „Вързан ключ” (за най-абсурден и смешен случай за достъп до информация) отиде у Народното събрание. Сред номинираните тук бе и агенция „Митници” заради абсурдни отговори, свързани с тихата евакуация на пазарджишкото митническо бюро.

Подробности за номинациите и победителите в отделните категории можете да научите на адрес http://www.righttoknowday.net/nominations/2017/Institutziua/.