Голяма изложба с експонати конфискувани от иманяри ще бъде представена в Пазарджик в края на този месец, съобщи директорът на Регионалния исторически музей в града – Борис Хаджийски. Находките са събирани през последните пет години, те са предоставени на музея след като са били конфискувани от незаконни разкопки правени на територията на цялата страна.

В момента все още се описват колекциите от находки, които амбулантните търговци на исторически артефакти са изровили от знайни и незнайни места. Керамика, монети, пластики и икони, които съдът е върнал на държавата ще запълнят витрините на музея.

Над 1500 са артефактите, иззети от иманяри и предоставени на специалистите. Между тях се намират икони, сребърни, бронзови и медни монети, статуетки на божества и много други. От тях само малка, но най-интересната част ще бъде представена на пазарджиклии.

Нито един от заловените самозвани археолози не си е признал откъде се е сдобил с ценните вещи. Всички твърдели, че намереното у тях е старо семейно наследство. Експертизата от археолози пък може единствено да потвърди, че става въпрос за старинни предмети. До момента на РИМ са присъдени иззетите предмети по 12 дела срещу иманяри, заловени в Пазарджик, Пещера, Панагюрище и Септември.

Ето част от случаите със спипаните пишман историци

На 10 юни 2012 г. 

Полицията е задържала двама мъже в Пазарджик, притежаващи културно-исторически ценности и извършващи нелегална търговия с тях, съобщиха от МВР-Пазарджик.

Незаконната дейност на мъжете била наблюдавана от полицията в продължение на около два месеца. В петък полицаите пристъпили към реализация, тъй като била получена информация, че в помещение в центъра на града се извършва сделка с културно-исторически ценности.

На мястото на срещата бил заловен 50-годишен мъж от Пазарджик, заедно с други двама мъже. Иззети са четири римски монети – денарии, железни брадва, нож и тризъбец от времето на Римската империя.

Последвали претърсвания в жилища, обитавани от 50-годишния мъж и неговия съучастник. Там са открити византийски и римски монети, различни антични предмети и части от тях, три детектора за метал в комплект със зарядни устройства.

През 2014 г.

Окръжният съд в Пазарджик даде ход на делото срещу иманяри, единият от които е мъжът на дизайнерката Виргиния Здравкова. Димитър Здравков е сочен за един от ръководителите на международен канал за нелегален износ на антики в Западна Европа. Той бе задържан миналата година , заедно с неговия партньор Ангел Пеев, в момент на осъществяване на сделка.

Обвиненията срещу двамата са за придобиване на отчуждени културни ценности и за държане на повече от три археологически обекта, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред. По време на задържането им през март 2013 г. и при обиските, бяха конфискувани над 200 антични сребърни и златни монети, над 70 различни археологически артефакти, 5 антични пръстена, различни апликации с позлата, бронзова фигура на Херакъл и няколко антични съда.

Според антимафиотите от сектор „Трафик на ценности“ Здравков и Пеев са основните дилъри на български антики зад граница. Двамата са част от група за незаконно придобиване, държане, трафик и търговия на движими антични ценности. Нелегалната дейност се е извършвала основно в Мюнхен, Германия, където съпругата на Здравков, дизайнерката Виргиния Здравкова има свой магазин, с мениджър самият Здравков.

Третият подсъдим е обвинен в това, че е отчуждил чрез продажба на другите двама подсъдими културни ценности – 177 броя монети, представляващи културна ценност на стойност 8 290 лв. На същата дата, в жилището си, противозаконно е държал специално технически средство – метал детектор, сонда и др., за които знае, че са предназначени за търсене на археологически обекти.

Според разследващите, каналът се ползва с политическа протекция от години. По-голямата част от конфискуваните веществени доказателства са уникати, без аналог в света, затова нямат експертна оценка и калкулирана стойност. Обвинението предвижда затвор до 6 години и глоба от до 20 хиляди лева.

През 2015 г.
В полза на държавата са отнети находките в жилище, а описът от откритото заема една трета от протокола от делото. В дългата листа са сребърни и бронзови монети, най-старите от които са от началото на III и IV век, сечени от римски императори (Валенс, Лиций, Александър Север), както и сребърно турско акче на султан Баязид II. Много от които – обезличени.

Освен това са открити доста реплики на стари римски монети – съвременни фалшификати, ментета на поднос, лампа от глина, пръстени, метални плочки и медальони, декорирани с образи на гръцки и римски богини.

Заедно с тях са иззети металдетектор „MINELAB – SOVEREIGN“ с две сонди (антени) и още един, също в пълна готовност, лупа, лопата, приспособления за почистване и полиране на намерените ценности.

При претърсването полицаите се натъкнали на повече от 20 каталога за аукциони, съдържащи множество изображения на антични и средновековни монети, заедно с цени, книга „Римски монети сребро I“, карти на населени места и археологически обекти.

Най-пресният случай е от тази година и касае региона на Септември – подробности – ТУК