Гражданите на Пещера ще сключат споразумение с „Биовет“ идния петък, това е крайният резултат от провелата се днес среща с изпълнителния директор на предприятието Ангел Желязков и недоволните от праха и миризмите хора.

Точно това са и основните изисквания, които ще залегнат в споразумението. Пещерци настояват в него да се упомене това, че „Биовет“ ще съдействат и са съгласни резерват „Купена“ да си върне статута на биосверна зона, да се даде конкретен двегодишен срок за преустановяване на праховото замърсяване и миризмите, които продължават осезателно да се усещат в Пещера, особено през почивните дни.

Част от присъстващите са на мнение, че обгазяването се прави предимно в събота и неделя, тъй като тогава институциите длъжни да проверяват предприятието не работят и няма кой да замери чистотата на въздуха.

В хода на срещата стана ясно и това, че протестиращите ще обжалват издадения от РИОСВ – ОВОС на „Биовет“, което означава, че докато не се произнесе Административния съд, всички дейности по новите производствени мощности трябва да бъдат спрени.

Въпреки опитите на Ангел Желязков да увери хората, че в момента в двора на завода не се строи, е сигурно, че там се прави точно това, заяви един от участниците в срещата, който се представи като строителен инженер. Факт е, че предприятието няма разрешителни за строеж, но там се извършват строителни дейности, каза още той.

Разбираме, че Желязков е между чука и наковалнята, каза друга гражданка на Пещера. Той не е собственик на завода, а изпълнител на нарежданията на семейство Домусчиеви и заради това от него нищо не зависи. Той прави каквото му наредят, но ние искаме децата ни да не боледуват. Деветдесет процента от децата на Пещера имат астма и развиват алергии, които вероятно са предизвикани от остатъците на поризводството, които поглъщаме с въздуха, каза още тя.

Трябва да се търси отговорност не само от собственика на предприятието, а от държавните органи, които допускат това безобразие. Как е възможно РИОСВ да издаде ОВОС, при положение, че на всички е ясно, че въздухът ни се замърсява. В крайна сметка държавата за кого работи? За гражданите или за едрия капитал? Хубаво е, че се откриват работни места, че се поддържат хората в града, но нека това да не е с цената на тяхното здраве и живот.

Ние не ме против завода, заяви друга жена. Ние искаме да има завод, но той да работи по правилата. Има начини да се спре обгазяването и да се спре разпространението на прах. „Биовет“ са длъжни да го направят и имат ресурса за това. Самият Желязков каза, че водят преговори с датска компания за нови филтри. – допълни тя.

В споразумението ще бъде включено и искане за създаването на шумоизолираща ограда, а също така и за засаждането на жив пояс от дървета и храсти, който да отделя предприятието от останалата част на града.

В хода на разговора стана ясно и това, че към момента има недостиг на работна ръка в „Биовет“, постоянно свободни там са сто места. Което породи логичния въпрос, а кой ще работи в новото предприятие?

Ангел Желязков заяви, че в момента се набира работна ръка от Молдова и Украйна, където има много бесарабски българи. Те ще бъдат настанени в градския хотел, който ще бъде ремонтиран и превърнат в общежитие. Няма да водим в града китайци, заяви Желязков.

На срещата присъстваше и народният представител Йордан Младенов, който е бил поканен от Желязков, тъй като единствен ходел при него, за да пита същото, което питат и гражданите.

Задал съм въпроса за „Купена“ и за ОВОС-а на „Биовет“ на ресорните министерства още преди месец и все още не са ми отговорили, каза депутатът. Аз съм народен представител и няма как да не обрна внимание на хората, които са дошли при мен, за да търсят помощ. – каза той. Според мен от ситуацията има изход и хората са в правото си да знаят и да се интересуват от това, което се случва в родния им град, в който те живеят.

Стана ясно и това, че ръководството на „Биовет“ обвинило Младенов, че плаща на протестиращите, за да създават проблеми на предприятието. Присъстващите недоумяваха защо на срещата не присъства и народната представителка от ГЕРБ – Десислава Костадинова. Тя не усеща ли миризмите в Пещера или не иска да прави лошо впечатление на управляващите? – попита риторично една от гражданките.

Факт е, че ние като група нямаме нищо общо помежду си. Нито споделяме една партийна идея, нито пък работим на едно и също място. Това, което ни събира са притесненията за нашите деца. Ние всички имаме деца, които дишат мръсния въздух. Не е нужно някой да ни плаща, за да можем да изразим несъгласието си. По-страшно е това, че явно има хора, на които им плащат и те очакват, че с всички останали се постъпва по този начин. Омръзна ни да ни правят на слепи.

Днес се видя, че затворената от „Биовет“ улица е купена от общината още през 2000 г., че ПУП за нови завод „Биовет“ има от 2004 г. , а никой от нас не го знае. Общината и съветниците правят всичко зад гърба ни и ни поставят пред свършен факт. Не можем да търпим повече това, заяви пещерката. Заради това сме тука, искаме чист въздух и справедливост. Ако няма хора като нас, България досега щеше да носи окови.