Екперти от няколко европейски държави се събраха днес в Пазарджик, за да вземат участие в тридневната конференция на Сдружение „Човколюбие“ за приложението на шахматната игра, като средство за справяне на разнородни психични, социални и здравни проблеми. Моделът „Шахматна дъска“ е създаден още преди 25 години в центъра за психично здраве от неговия основател д-р Емил Марков.

Преди година той започнал да прови проучвания дали има и други школи по света, които ползват шахматната игра като средство за разрешаване на проблеми. Така се натъкнал на множество специалисти в Германия, Полша, Унгария, САЩ, Испания и Великобритания, които имали сходни идеи за приложението на шаха.

Това всъщност е и основата на тридневните дебати, в които всеки от присъстващите експерти ще сподели своя опит, а „Човеколюбие“ ще покаже нагледно приложението на персийската игра в живота на клиентите на Центъра за психично здраве. В кратките презентации направени от гостите става ясно, че шахът успешно се ползва в логотерапията, в решаването на семейни кризи, както и като допълваща терапия при лечение на разстройства от употреба на психоактивни вещества.

Конференцията ще продължи през съботния и неделни ден.