Ана Гройс, PZdnes.com

Следващата седмица, на 12-ти октомври започва традиционната кампания за борба с рака на гърдата, инициирана от „Сдружение за онкоболни и приятели”. В ЦСРИ на лица с онкологични заболявания – Пазарджик ще бъде даден официалният старт на инициативата, която за 12-ти пореден път ще премине под патронажа на  кмета на Пазарджик – Тодор Попов.

От 12:00 часа в Центъра ще започне образователна инициатива на тема, свързана със световния месец за борба с рака на гърдата, с участието на д-р Антоанета Томова –  началник на І-во вътрешно отделение в Комплексен онкологичен център гр. Пловдив и член на най-важните научни дружества в сферата на световната и европейска онкология – ESMO, ASCO, BUON и БОД. Веднага след това от 13:30 часа започват прегледите на хирурга д-р Прокопи Копев.

В следващите дни и лекарите д-р Методиева – дерматолог, д-р Благова – рентгенолог и д-р Досева – онко-гинеколог ще преглеждат записалите се по график. След края на месеца ще започнат прегледи и с мобилния ехограф в Пазарджик и региона. Пътуващият ехограф ще бъде позициониран навсякъде, където получим покана да отидем на място и има записани над 10 жени за профилактичния преглед, който е с непроменена цена от 10,00 лв. – каза Мария Чергарова, основател на онкоцентъра. За сравнение Здравната каса не покрива ехографията и прегледа струва над 25,00 лв.