Ана Гройс, PZdnes.com

Двудневен поход до хижа Мечит в Мальовишкия дял на Рила проведоха планинарите от ТД „Незабравка“ – Септември. Въпреки прогнозите за бури и проливни дъждове те достигнаха хижата и преживяха приятни мигове в истинска зимна обстановка на височина 1 670 метра. Природолюбителите си направиха дори и снежен човек, както и многобройни снимки за спомен. Изходен пункт за маршрута бе вилната зона на село Говедарци, от където може да се поеме по два маршрута.

Единият е по маркирана туристическа пътека от вилната зона, а вторият по черен коларски път известен като „Кайзеровият път“. Този път е строен по времето на цар Фердинанд от немски инженери и е бил най-късия маршрут за богомолци от Южна България за Рилския манастир. Маршрута преминава покрай хижа Мечит ,продължава покрай високия 2 565 м. връх Мечит, заслон Кобилино бранище и се спуска южно към светата обител.

„При старта на прехода дъждът спря за малко, след което започна с нова сила, а по средата на прехода дори премина в сняг“ – коментира водачът на групата Евгени Попов. С пристигането в района снежната покривка бе станала около 5-6 см и продължи да вали. За няколко часа зимата настъпи и снежната покривка стана около 20 см. Снегът създаде и проблеми на хижарите и успя да повреди част от навеса пред една от постройките. Беше много романтично, валя цяла нощ и си струваше усилията да стигнем до тук“- бяха единодушни туристите от Септември. Хижа „Мечит“ се намира на 2 часа път от село Говедарци, разполага с 40 места за нощувка, парно отопление, гостоприемни домакини и е идеално място за отдих.

09незабравка2

От нея тръгват маршрути до хижа Мальовица – за 10 часа, Рилския манастир – за 12 часа и хижа Рибни езера – за 8 часа. След задължителните снимки за спомен пред хижата със Снежанка по същия маршрут в типичната романтика на зимата планинарите от Септември се отправиха към изходния пункт. В края на месец октомври е планувано преход до хижа Рай в Стара планина и връх Ботев, а преди ноември участие в международна балканска среща на планинарите в село Банско, Република Македония.

09незабравка