Чудодейната икона на Света Богородица привлича все повече туристи в Пазарджик, разказаха от едноименния катедрален храм. Голяма част от хората, които са пожелали да видят града ни, задължително преминават и през църквата, която е шедьовър в архитектурно отношение, а в нея могат да се видят и иконите рисувани от Станислав Доспевски. Българи и чужденци с еднакъв интерес преоткриват гиздосията на символа на града и човешкия дух. През тази година отбелязваме 180 г. от построяването на катедралата.

Посетителите се изправят с молитва и пред чудотворната Дева, прегърнала младенеца Иисус. Иконата е разположена в дясната част на наоса в храма. Никой не може да каже кога точно е попаднала тук, но според дарителски надпис на самата икона, тя е била закупена в знак на благодарност към църквата от семейството на Мария и Михаил Джамбазови.

От години се твърди, че искрена молитва към Божията майка дарява с деца жени и мъже с репродуктивни проблеми. Според богомолци, иконата има и качеството да общува телепатично с тях. Множество хора са чували утеха и напътствие от Светата Дева.

С автобуси от цялата страна идват хора на различни възрасти, разказаха от храма. Пенсионерските групи също не са рядкост.

Днес, сутрешната служба и тържествена литургия бе водена от владиката Николай, а причината е, че църковният календар отбелязва денят на Св. Яков, чието име е било прието преди десет години от игумена на манастира „Св.Св. Петър и Павел“ в Баткун, който скоро бе провъзгласен за епископ.

Още за храма – ТУК