Тържествена сесия на Общинския съвет беляза днешния ден посветен на общините в България, заседанието бе открито от председателят Хари Хараламбиев.

На 12 октомври 1882 г. в Държавен вестник е публикуван първият „Закон за общините и градското управление”, който регламентира устройството и дейността на местните органи на държавната власт в Княжество България. През 1998 г., водени от желанието да се създаде нова традиция в историята на българските общини, която да свързва миналото, настоящето и бъдещето на местното самоуправление в България, делегатите на Общото събрание на Националното сдружение на общините вземат решение отбелязването на Деня на българската община да бъде на 12 октомври.

Оттогава за Деня на общината – 12 октомври, всяка година в България се организират различни по мащаб местни и национални инициативи. Целта е популяризиране дейността на местната власт, постигане по-добро обществено разбиране за ролята й в развитието на обществото, стимулиране на по-активно и съпричастно гражданско участие в процесите на управление на местно ниво.

Както всяка сесия и тази имаше свой дневен ред.

За разлика от друг път обаче, сега той съдържа приветствия.

Първи пред съветниците се изправи кметът на града – Тодор Попов, той заяви, че е щастлив да поздрави всички присъстващи и съгражданите си с деня, който е и по традиция, и по Конституция, ден на всеки от нас, защото общината е мястото, за което всеки човек от общността е важен и значим. – каза Попов. Днешният ден е повод да си кажем на висок глас това, което е важно за всеки посветил се на местното управление. Ние сме еманация на очакванията на хората да живеем в по-уредено и добро място, за всеки който е избрал да живее, да се учи и да се развива тук.

Трябва всеки ден да бъдем умни и отговорни, да бъдем такива, каквито хората очакват от нас да бъдем. Да направим така, че да стават те все по-съпричастни към това, което ние провеждаме като местни политики. Най-смисленото нещо, когато си в управлението е да си полезен за останалите. – заяви още Попов. Той благодари за доброто партньорство с държавните институции, на администрацията и обикновените граждани. Благодарение на усилията на всички нас, ние направихме така че местната ни общност да се подобри към по-добро. Това стана с осъзнатото чувство на отговорност на всеки един от вас.

Показахме нов стил и класа на местно самоуправление, независимо от това, че има и недоволни. Но винаги по-важен е утрешния ден и затова добрата рецепта е да продължим и да се опитваме да убеждаваме хората, да се обединяваме около смислените каузи, а най-важната от тях е за развитието на община Пазарджик. Имайте самочувствиет она хора, които са допринесли и че изискванията към вас ще стават все по-големи, защото вече вдигнахте летвата и никой няма да ви прости, ако минавате под нея. Пожелавам ви в личен план да сте здрави, успешни и последователни. – завърши Тодор Попов.

Общинските съветници получиха допълнително зарядно устройство за мобилните телефони, за да не бъдат изключени, когато ги търсят хората.

12кожухаров

След това на трибуната застана зам. областният управител Йордан Кожухаров, той пожела с общи усилия да се постигат все по-добри условия на живот в общината. Да има все повече много нови инвестиции и доброто сътрудничество между институциите да бъде продължено.

12таня

Таня Димитрова поздрави съветниците и гостите на сесията от името на групата общински съветници „Коалиция Тодор Попов за Пазарджик“. Тя подчерта, че общественото очакване е с минимален кредит на търпимост, че съветниците и местната власт като цяло трябва да имат мъдрост при вземането на решенията, важни за община Пазарджик.

12боре

От името на групата на ГЕРБ говори Борис Димитров. Днес отбелязваме знаков ден, за развитието на всяка местна общност. Изпратени сме тук да решаваме проблемите на нашите съграждани и трябва с всяка дума и всяка своя дейност, трябва да защитаваме. Наш дълг е да повишаваме доверието на хората, като отстояваме една цел – добруването в Пазарджик и общината.

Лазар Попов и Благо Петров – НФСБ – НС поздрави кметовете и съветниците, както и всички служители на админисрацията, като им пожелаха да бъдат все така здрави и отговорни, с много енергия за развитието на нашата община.

12аксаков1

Даниела Стоева – председател на ученическия училищен съвет – „Аксаковци“, за мен е чест да съм в тази зала и да ви поздравя с днешния празник. Щастлива съм да подчертая, че в нито една местна власт на нашия град винаги е имало представители на нашата гимназия „Иван Аксаков“. Младата дама е избрана за поста си с избори от всички класове в училище. Тя и нейни съученици бяха гости на тържествената сесия и подариха на председателят на ОбС – Хари Хараламбиев и кметът на Пазарджик – Тодор Попов книги с всички актове на местното самоуправление приети от първата Конституция на България.

Кметът поздрави учениците, като им пожела да бъдат все така обществено активни, все така да имат отношение към местната общност. Сред вас може би са и бъдещите местни лидери. Важно е да сте куражлии, да сте спокойни, толерантни и разбиращи, защото политиката това е баланс на интереси и трето – да сте отговорни. Колкото по-висока позиция заемаш, толкова по-отговорен трябва да бъдеш. Браво, много се гордеем с вас.

Учениците получиха и подаръци. Гости на сесията бяха народния представител от ГЕРБ – Десислава Тодорова, зам. областните управители – Йордан Кожухаров, Петър Белчев, омбудсмана Георги Шопов, както и кметовете на населени места от община Пазарджик.