Авторът на паметника на Васил Левски, Спартак, Жеената с хляба, Лъвът и още десетки скулптури пръснати в центъра на Пазарджик – проф. Величко Минеков днес навършва 89 г. Пожелаваме му да бъде здрав и все така да ни радва с творчеството си.

Негови творби има по целия свят, а ето какво сподели неговия син Велислав Минеков в личния си профил във фейсбук по повод на рождения ден на баща си:

Днес тате навършва 89 години.

My father – 89 !

На първата снимка – Величко Минеков забавлява младия лъв в зоопарка /София-1954г/. Години по късно този лъв застава пред съдебната палата. „Съединението“ – Пловдив, „Аспарух“-Добрич, „Конницата на Бенковски“-Панагюрище, „София“ пред гарата, „Левски“ в София и Стрелча, „Майчинство“- Карнеги Хол Вашингтон, „Марица“-кметство Антверпен, „Методий“- Елванген Германия, „Хляб“ – ФАО, Женева, „Иван Вазов“ – Рим, „Пиеща“ – СГХГ, „Почивка“ пред НХГ и още и още.

Може много да разкаже, но няма кой да го чуе. Как е пял в църквата, как е кръщавал деца без родители. Как се прави прашка и хвърчило, как посрещали немските войски, а после руските. Как е крил в тоалетната пушка на съседа комунист и как партизаните обрали мелницата на баща му. За трагедията от национализацията и смъртта на селото. За надеждите и разочарованията.

За неговия учител Андрей Николов, за Царя и Йоана, за Академията, за Цадкин, Мур, Манцу, Фацини и Италия, за Мало Конаре, Пазарджик, Ню Йорк, Мексико и Галапагос.

Рецепта за дълголетие – работа, работа, хамалък, малко природа, рибарлък и гора. И подготовка за изложба за столетието му.

Желаещите да го поздравят могат да го намерят до Искъра, Тополница или Сърница.

ВМ

Честит рожден ден, професоре!