Дискусия на тема “Приоритетите и предизвикателствата пред първото българско председателство на Съвета на ЕС”

 

“10 години след приемането ни в Общността получаваме уникалния шанс да бъдем гласа и сърцето на Обединена Европа. Eдно от най-големите предизвикателства пред всички нас е да не допуснем дискредитиране на българското председателство чрез скандали и провокации. Нека ни обединяват разумните идеи и конструктивните предложения за българските приоритети по европейския път.” Това заяви председателят на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева на дискусия на тема “Приоритетите и предизвикателствата пред първото българско председателство на Съвета на ЕС”.

 

Форумът, който се проведе на 11 октомври в София, е организиран от ПП Обединени земеделци и фондация “Конрад Аденауер” – България. В него взеха участие представители на политически партии, на местната власт, експерти. Във форума участва и зам.-председателят на Столичния общински съвет Николай Стойнев.

 

“България е вече стар член на ЕС и като такъв трябва да докаже, че може да се справя с предизвикателствата и, че основното за нас е разбирателството между държавите”, каза от своя страна зам.-председателят на парламента Цвета Караянчева, която откри форума. Тя посочи, че Народното събрание ще участва много активно в работата на председателството и добави, че разчита на взаимодействието между институциите.

Темата “Западни балкани”, която, чрез диалога във външнополитически план, премиерът поставя на предни позиции в ЕС, трябва да бъде продължена като послание, подчерта Цвета Караянчева. Тя изтъкна и необходимостта от законодателни инициативи в периода на председателството, на които страната ни да бъде инициатор.

Нашите послания са да бъдем обединени, разумни и позитивни, защото това е възможността да покажем България в европейски план такава, каквато е, заяви зам.-председателят на парламента. Тя отбеляза, че ние сме член на ЕС не само от 10 години, а сме член на Европа още от създаването на България. Затова трябва да бъдем горди и обединени, защото сме показали, че за нас Европа е важна. Председателството ни дава възможност да бъдем чути, убедена е тя.

 

“България може да бъде мотор на разширяването на ЕС към Балканите. И българското правителство вече постави като свой приоритет европейската перспектива за Западните Балкани”, заяви от своя страна Петя Ставрева.

Време е да зададем българските приоритети в европейския дневен ред, каза тя. Ставрева призова в големия дебат на колко скорости ще се движи Европа, България да даде своя отговор чрез формулиране на политики, които ще намаляват различията между регионите и ще изграждат мостове между граждани, общности и държави”.

Дебатът за бъдещето на ОСП и разпределението на средствата за земеделие, опазване на околната среда и качеството на провокира много очаквания. Като аграрна страна, България трябва да предложи необходимите реформи, които очакват и българските, и европейските производители – за по-справедливо, равнопоставено и устойчиво подпомагане на производителите в общността.

Не е важно само колко средства усвояваме, а какъв е дългосрочният ефект от тях за производителите, потребителите и развитието на регионите, подчерта Петя Ставрева.

 

По думите й българското председателство ще има важна роля в големия разговор за Европа след 2020 г. – кой, колко и как ще получава средства от европейските фондове.

Всички ние искаме по-малко бюрокрация, опростяване на правилата и Европа по-близо до гражданите, отбеляза лидерът на Обединени земеделци.

 

Големият въпрос е дали България ще избегне риска да бъде компрометирано българското председателство заради вътрешнополитическо напрежение, заяви от своя страна доц. Антоний Гълъбов, директор на Лаборатория за публични политики, НБУ.

В последно време имаме целенасочени действия да  бъде изместена темата за председателството на Съвета на ЕС. И начините за това е тя да бъде сведена до скандали за хотели и ремонти, като се внуши, че България е безнадеждно корумпирана страна, каза Гълъбов.

По думите му “шумът идва отвътре” и той има за цел не предизвикването на избори, а компрометиране, провал на българското председателство. Тази перспективата обаче не е реалистична, смята той.

 

Важно е да осмислим, че Европа не е Брюксел, а това, което я правим ние самите. ЕС не е завършена сграда, не е къща, в която те допускат в антрето или в мазето, а процес, отбеляза експертът.

България трябва да артикулира собствения си интерес, като посредничи между интереса на различните страни. Като има свой собствен прочит на приоритетите на ЕС страната ни може да остави впечатлението за един добре подготвен компетентен посредник, отбеляза доц. Гълъбов.

 

Европредседателството е възможност да покажем, че България е една от най-старите държави в Европа като представим нейната култура, това че страната ни е дала писменост на славянските народи и припомним факти от историята ни, каза от своя страна инж. Емил Йончев – зам.-председател на Обединени земеделци.                                  Той даде пример с историческата битка при Константинопол пред 718 г., когато арабите претърпяват нечувано дотогава поражение от българите. Победата на хан Тервел спира арабите и не им позволява да проникнат дълбоко във вътрешността на Европа, посочи Йончев.

Той призова и за законодателни инициативи за опазването на полските имоти, както и за изкупуването на земеделската продукция като стъпка към премахването на прекупвачите. Йончев заяви подкрепа за антикорупционното законодателство.