След над три часа преговори и разисквания снощи в конферентната зала на „Домейн – Пещера“ се стигна до подписването на Споразумение между гражданската общност и изпълнителния директор на „Биовет“ – Ангел Желязков.

Новината от петъчната вечер е, че гражданите ще създадат неправителствена организация, която ще следи за изпълнението на споразумението, а също така и че се задължиха да не обжалват издадения от РИОСВ – ОВОС на „Биовет“.

За сметка на това в града ще получи шест месечни замервания на въздуха, водата и почвите, които ще бъдат направени от независима европейска лаборатория, а стойността на замерванията ще бъде платена от „Биовет“, според фирмата цената за това е 200 000 евро.

В срок от две години „Биовет“ АД трябва да острани шума и вибрациите, които се усещат в Пещера, при това в различни точки на града, дори и такива отдалечени от завода. Зелен пояс ще има и между града и оградата на предприятието.

Заедно с присъствалите на срещата двама депутати – Йордан Младенов и Десислава Костадинова, както и кметът на Пещера – Николай Зайчев, ще засадят и 1000 дръвчета, в посочена от общината местност. Първоначално гражданите искаха това да бъде резерват „Купена“, но се оказа , че по закон те нямат право да извършват там такава дейност.

Ето и окончателния текст на документа:

14споразумение114споразумение2

14пе 14пе1 14пе214пе3

Ето и част от дебатите – ТУК и ТУК