На пресконференция в Пазарджик вчера областният лидер на БСП Петя Цанкова центрира вниманието на журналистите върху темата „Община Септември”.

И по-конкретно – за обръчи от фирми на лица приближени до кмета Марин Рачев, които печелят обществените поръчки; шуробаджанащина в Общината, безпринципна смяна на директорите на две детски градини в Септември, нетърпимост на кмета към опозицията в Общинския съвет и така нататък.
В отсъствието на кметът Марин Рачев, който беше по това време в Албена за събранието на сдружението на Общините, за коментар по тези теми потърсихме зам.-кметът инж. Явор Митев.

Обществените поръчки

„Дали има нещо незаконно в това, че 3 фирми от региона са спечелили обществени поръчки за 13 милиона лева ще го кажат проверяващите, които реагираха на сигналите по тази тема, а не Петя Цанкова или платените протестъри във Варвара. Неоспорим факт е обаче, че тези фирми са спечелили въпросните поръчки при най-важното за нас условие, което удобно се пропуска от нея. А именно – най ниска цена за изпълнение на проект спазвайки условията на възложителя.
За разлика от фирмите, които са толерирани в предишните управления, избрани с най-висока офертна цена, а що се отнася до качеството на изпълнение всеки сам може да си направи сравнението преди и сега.
За мен е разбираема болката им, че фирмата на Петър Грозданов – Марока от с. Варвара загуби позиции на местна почва.

За тази фирма специално много хора има какво да кажат. Надявам се населението да не е забравило какво беше сметопочистването по времето, когато Брокса изпълняваше тази дейност.

Друг интересен нюанс е, че именно конкретно за фирмата на Марока служебното правителство настоя да се преведат парите от държавния заем за финансово оздравяване, като въпреки искането на кмета не допуснаха средствата да бъдат рапределени равнопоставено между всичките близо 60 взискатели, към които бившите кметове бяха натрупали задължения през годините назад. Не е трудно да се направи предположение, че най-вероятно собствениците й са ползвани да обезпечават финансово предизборната кампания.
А дали са използвани финансови ресурси за купуване на гласове може да се види от елементарна справка в съдебните бюлетини.
Общоизвестен е фактът, за който упорито мълчат е, че след парламентарните избори през пролетта беше осъдена 55 – годишна панагюрка, която агитирала, предлагайки и давайки пари да се гласува с бюлетина 10 и преференция 18(б.р. това е бюлетината на кандидата за депутат от коалиция „БСП Лява България” Георги Вергиев) на свои съседи, познати и приятели. 
Дали са много или малко въпросните 13 милиона, които визира Петя, че са спечелени като поръчки и предстои срещу тях да се извършат дейности в септемврийско – дай Боже догодина да има поръчки за 130 милиона!

Това може само да говори, че тук, в сегашния мандат успешно се правят проекти в следствие, на които всички виждаме как започва да се променя средата, в която живеем. Вярвам, че само по този начин трябва да се търси финансиране, а не като в предното управление – всичко да се прави на базата на измислени КСС-та и малкото пари влизащи в Общината да се усвояват за работа на парче. Точно това е различното между проекта и ремонта, защото при второто не може да се хване какво е вложено и какво е направено срещу съответното финансиране и после се оказва, че всичко е бутафорно.

Докато при един проект малък или голям зад него стоят, първо проектант, второ становища на всички институции за неговата допустимост, трето – независим строителен надзор, четвърто – точни разчети какви материали и какви строително-монтажни работи ще се изпълнят в дадения обект, пето приемателна комисия от държавния строителен контрол, шесто, но не на последно място – одобрението и последващия контрол на финансиращия орган.

Ние като управление наследихме 13,5 мил. лева дългове, а на хората от структурата не им беше плащано от 4 месеца. Всички сметки бяха запорирани.

Към момента по данни от главната счетоводителка знам, че към април месец тази година сме погасили вече 5,5 мил. лв. От наследените дългове, а към момента може би сумата възлиза на 6 милиона. Задължения, които именно предишния кмет Петър Бошев, зад който застана БСП през 2011-та година ни завеща. Да, все още се бавим с регулярното изплащане на заплатите, но това ще е така, докато изчистим просрочените задължения, за които общината вече е осъдена и заради, които все още са запорирани сметките. С високите приходи, които реализираме до този момент, които никой не може да отрече, защото това са цифри и те не подлежат на тълкуване, а на съпоставка – вярвам, че скоро ще се справим и с този проблем.

В същото време хората коментират как точно Петя Цанкова може да изразява мнение дали в Община Септември едно нещо е морално укоримо или не, относно конфликт на интереси?
Коментира се фактът, че при престоя й като учител в СУ „Христо Ботев” в периода 2008-2014 г., пряк работодател е била майка й Янка Кметска. Коментира се и това, че от началото на учебната 2014-2015 година и по-точно от 1-ви септември’2014 е била в неплатен отпуск, за да работи междувременно в ЕГ „Бертолт Брехт” – Пазарджик. 
Тоест майката госпожа Янка Кметска е пазила мястото на дъщеря си Петя, докато не й пуснат постоянен договор в Пазарджик и съответно не е назначавала дори временно учители на тази позиция.
Това ли е моралът? И в крайна сметка дали истинската причина за конфронтацията и озлоблението на Петя Цанкова към Марин Рачев не е именно освобождаването на майка й от директорския пост и дали те не възприемат този управленски стол в училището като наследствен?,” попита риторично инж. Явор Митев.
„Всичко обявено от Петя Цанкова на тази пресконференция в Пазарджик само потвърждава още един път достоверността на казаното от кмета Марин Рачев и колегите, които бяхме с него на аналогичен брифинг преди 3 месеца в БТА – Пазарджик по повод протестите във Варвара и питането на Цанкова за какво са похарчени парите от безлихвения заем.

Очевидно нашите опоненти се възползват от това, че като мине време хората забравят едно или друго нещо и после на свой ред започват с поредната доза оплюване на другата страна. 
Не е ли факт, че никои от БСП-то не коментира нищо като хванаха хора на Вергиев за купуване на гласове. Сайта им замлъкна. Дори вестникът им Загорово спря да излиза за няколко месеца, а сега понеже нещата отшумяха се активизираха отново,” заяви инж. Митев.

Вчера на пресконференцията на Петя Цанкова в БТА – Пазарджик помолихме да коментира най-сетне две теми.
В контекста за шуробаджанащината – престоя ѝ като учител в СУ „Христо Ботев” в периода 2008-2016 г., когато пряк работодател е била майка й Янка Кметска и в контекста на нравствената категория МОРАЛ относно купуването на гласове за БСП в Панагюрище с преференция 10/18(бюлетината на кандидата на столетницата от Септемврийско Георги Вергиев) на последните парламентарни избори.

В отговор на първия въпрос Петя Цанкова отбеляза в телеграфен стил, че „няма конфликт на интереси”, като относно пазенето на мястото ѝ в СУ „Христо Ботев” допълни, че всеки има право на платен и неплатен отпуск.

Да, няма конфликт на интереси. Да, всеки има право на платен и неплатен отпуск, но морално допустимо ли е да работиш на държавен пост при майка си цели 8 години, тя да ти пази мястото 2 години и после да се правиш на по-голям светец от папата. Отделно от това припомняме, че на пресконференцията в БТА през месец юли кметът на Общината Марин Рачев зададе няколко въпроса на Петя Цанкова, която и към днешния момент не е отговорила.

Те са:
Има ли връзка между г-жа Янка Кметска и г-н Георги Мърков и каква е тя? 
– Съдружници ли са или били ли са такива и има ли икономическа зависимост между тях, както той заяви на проведеното редовно заседание на Общински съвет – гр. Септември на 28.06.2017 г.? 
– И ако има такава зависимост, публична или скрита, как тогава тя като действащ кмет в периода 1995 – 1999 г. му е продала банята с 4 дка прилежащ терен в центъра на гр. Септември на символична цена? 
– Имало ли е уговорка по това време след мандата й тя да стане съдружник във фирмата му, чрез която той е закупил банята, както той самият заяви на сесията на Общински съвет, провела се на 28.06.2017 г., за което прилагаме извадка от протокола от проведеното заседание?
– Има ли връзка забавянето на превода от Министерство на финансите по време на служебното правителство с един месец, така че да не се спази подписаната от нас спогодба, чрез която неустойките в общ размер на 550 277,09 лв. нямаше да се плащат на бившата фирма по чистотата с финансовото обезпечение на кампанията на БСП в Пазарджишка област?
– Има ли задържани и осъдени лица, предлагали пари за кандидат от листата на БСП по време на служебното правителство в кампанията на предизборния период преди парламентарните избори?
Относно предпоследно, вчера Петя Цанкова отговори йезуитски, че ОС на БСП „не носи отговорност за гражданските квоти на БСП !?!” 
Много удобно! Но къде беше същият този ОС на БСП, приемайки кандидатурата на Вергиев за кандидат – депутат?

17вергиев

Припомняме, че веднага след парламентарния вот по разследване на Районна прокуратура – Панагюрище, беше осъдена 55 – годишната местна жителка Цветана Лалова за това, че при условията на продължавано престъпление е предлагала пари на свои съседи, познати и приятели да гласуват с бюлетина 10/18(БСП/Вергиев) по време на отминалите парламентарни избори.
Така Районен съд – Панагюрище наложи на лицето Цветана Лалова наказание от десет месеца лишаване от свобода условно с три години изпитателен срок.
На базата на показания на свидетели и самопризнания на Лалова, безспорно е било установено, че в периода от 23 март 2017 г. до 24 март 2017 г. осъдената е давала на лица, съответно по 20 лв. и 40 лв., както и че е предлагала на други лица имуществена облага от по 40 лева, с цел да ги склони да упражнят избирателното си право на насрочените на 26 март 2017 г. избори за народни представители в полза на посочената по-горе номер на партия и преференция, регистрирани за изборите. По време на съдебния процес Цветана Лалова се е признала за виновна. По този начин е смекчила вината си пред съда и е получила по-малка присъда. Така решението е влязло в сила без да подлежи на протест и обжалване. От всичко това областният лидер на БСП Петя Цанкова избяга с лаконичното „не носим отговорност за гражданските квоти в листата”.