17димитър вучев
Доц. д-р Димитър Вучев,
паразитолог в РЗИ Пазарджик
На 1-ви октомври бе открит груповият лов на диви свине и друг дивеч. С началото на ловния период нараства вероятността от заразяване с трихинелоза – тежко паразитно заболяване, което засяга хората, домашните и дивите свине, а също котки, кучета, лисици, вълци, чакали, плъхове, мишки и др. Рискът от заболяването е най-голям през есента и зимата, когато се колят домашни свине, ловуват се глигани и се приготвят домашни колбаси.  Тогава се регистрират и най-голям брой заразени.
Човек заболява от трихинелоза при употреба на недобре термично обработено месо, мляно месо и сурови месни продукти /пастърма, филе, луканка, суджук, бабек и др./ от заразено животно, с които поглъща трихинелни ларви. Често заболяват цели семейства и групи от хора, консумирали от заразените продукти.
Източник на зараза са домашните свине, глигани, по-рядко коне и мечки, а резервоари в природата са плъхове, мишки и други месоядни животни.
Причинителите са малки глисти – трихинели. Попаднали с храната у човека, те живеят в тънките черва, където нарастват до 2-4 мм. Женските отделят ларви, които проникват през чревната стена в лимфните и кръвоносните съдове и се разсейват в двигателните мускули на цялото тяло. Там  се завиват спираловидно и се обвиват в капсулки. След няколко месеца ларвите се калцират и повечето от тях умират, но някои остават дълго време жизнеспособни.
Болестните оплаквания се проявяват средно 10-15 дни след заразата. Често се диагностицира погрешно като грип, остра вирусна инфекция, простуда, ентероколит и др. В началото започва с болки в корема, повръщане и диария /при леко протичане тези оплаквания отсъстват/. Температурата се повишава над 38 градуса, съпроводена със силно главоболие, очите се зачервяват, клепачите отичат, възможна е поява на сърбящи обриви. Характерни са мускулни болки, движенията се затрудняват, болните са отпаднали. При тежко протичане могат да настъпят усложнения, като неврит, радикулит, пневмония, енцефалит и др.
Някои от тези усложнения, ако не се диагностицират и лекуват своевременно, могат да завършат фатално.
ПРОФИЛАКТИКАТА на трихинелозата изисква строг ветеринарно-санитарен контрол при добива на месо от домашна свиня и глиган, чрез задължително паразитологично трихинелоскопско изследване. Не се допуска неизследвано месо за консумация и приготвяне на колбаси, дори и с термична обработка. На изследване за трихинелоза подлежат всички заклани домашни свине и убити глигани. Ако се открие заразено животно, месото му се  унищожава чрез изгаряне.
Домашните свине следва да се отглеждат в подходящи, хигиенно издържани помещения, без достъп на плъхове и мишки в тях и до фуража. В личните стопанства, фермите и кланиците се провеждат периодични дератизации и други мероприятия за борба с гризачите. При случай на заболяване от трихинелоза личният лекар с методичната помощ на паразитолога от РЗИ участва активно в епидемиологичното проучване и противоепидемичната дейност. След преболедуване пациентите подлежат на диспансерно наблюдение от ОПЛ с периодични консултации от паразитолог в РЗИ.
ЗА НЕГО
Д-р Вучев се занимава с подобни случаи от 1969 г. През 1990-1992 г. е ръководител на Клиниката по паразитни и тропически болести на Медицинска академия – София, а от 1997 до 2006 г. е завеждащ на републиканския консултативен кабинет по паразитни и тропически болести към НЦЗПБ.