Oкpъжният cъд в Пазарджик наложи присъда от 10 г. лишаване от свобода за 34-г.  Александър Латев. Той бе привлечен като обвиняем за това, че на 27 март 2017 год. в Ракитово умишлено е умъртвил Румен Спасов, нанасяйки му удар с нож в главата.

Латев се е признал за виновен и заради това делото му мина по съкратената процедура. Съгласно съдебното решение, той ще трябва да изплати и кръвнина по петдесет хиляди лева на двете сирачета на Румен и по сто хиляди на съпругата, и майката на жертвата.

Случката се разиграла в бистро, намиращо се в родопския град и е собственост на нападателя. Румен решил да пие една ракия и седнал сам на маса, по-късно към него се приближил бъдещият му килър, който е и барман в заведението. Между Латев и съседа му били разменени няколко заядливи реплики, а вместо с втора ракия барманът се върнал с нож и нанесъл кос удар в слепоочието на седналия мъж.

Според свидетелите на делото, те първоначално дори не разбрали какво е станало. Просто видели, че Спасов се свлича от стола си и отишли да муу помогнат, защото помислили, че му е прилошало. Останали ужасени от локвата кръв под главата на пострадалия.

Незабавно повикали линейка и полиция. Пострадалият е бил транспортиран от екип на „Спешна помощ” в УМБАЛ „Свети Георги”-Пловдив в състояние с опасност за живота, където е и починал.

Нападателят бил задържан от полицаите на местопрестъплението. В гардероба на спалнята му те открили и окървавеният нож, с който било извършено убийството. Пред съда Латев не успя да обясни защо го е извършил. Той може да обжалва решението на Окръжен съд – Пазарджик до утре, 19 октомври, пред пловдивския Апелативен съд.