Правителството прие решение за откриване на почетно консулство на страната ни в Канада със седалище в град Ричмънд и консулски окръг, обхващащ територията на провинция Британска Колумбия. За почетен консул е назначен канадският гражданин Бьонг Гил Сух.

Сух е президент на канадска компания, водещ доставчик на консумативи и инструменти в областта на денталната медицина, и е член на съвета към Факултета по стоматология в Университета на Британска Колумбия. Директор е на благотворителна фондация, която организира семинари и конференции и набира средства за предоставяне на здравни грижи за възрастни хора.

С назначаването му за почетен консул се разширява броят на българските почетни консули в Канада, което ще допринесе за развитието на двустранните отношения и установяване на полезни контакти на местно ниво в най-западната провинция на страната.

Към момента в Канада има български почетни консулства в Монреал, провинция Квебек, и Мисисага, провинция Онтарио.

Кое е едно от най-известните места в Британска Колумбия?

Петнистото езеро.Близо до град Осойоос (Osoyoos) в Британска Колумбия, Канада се намира езеро, носещо името Петнисто. За да разберете защо е наречено така просто ви е достатъчно да погледнете снимката горе. 
В действителност, това не е едно езеро, а много малки езерца с висока концентрация на множество различни минерали. Магнезиев, калциев и натриев сулфат са само част от елементите, чийто стойности в езерото са едни от най-високите в света. Освен тях, в малки дози се срещат сребро и титан.

Именно на този богат минерален състав се дължи и цветовото му разнообразие през сезоните. Тъй като езерото е разположено в един от най-топлите региони на страната, където температурата през лятото достига до 38°С, по-голямата част от водата му тогава се изпарява, оставяйки след себе си всички минерали. Втвърдявайки се те образуват естествени „пътеки“ между отделните езерца, позволявайки на посетителите максимално да се доближат до тях.

През останалото време то е сравнително пълно.Още от древни времена, индианците от долината Оскоган са считали Петнистото езеро за свещенно място, което има лечебна сила. Независимо дали страдат от навяхвания, инфекции, кожни заболявания или болки в тялото, според тях едно потапяне във водите му е достатъчно, за да се излекуват от всичко. Дори по време на война, племената са искали временно примирие, за да могат войните им да отидат до езерото, за да лекуват раните си.

През Първата световна война, някои от минералите във водата са били използвани при производството на боеприпаси. Този феномен привлича посетители от цял свят. Може да се види директно от магистралата, но ако искате по-близка среща трябва да се допитате до вожда на индианското племе, чиято собственост е. Езерото и околностите му всъщност са били притежание на фамилията Ърнест Смит за около 40 години. Един от представителите й искал да изгради СПА център на брега му, но постоянния натиск от страна на местните индианци предотвратили строителството и в крайна сметка убедили Смит да им продаде обратно езерото, за да го съхранят като свято за тях място.