Здравейте, ще пътувам на екскурзия до Египет след няколко дни. Обичам много да нося бижутата си, а някои от тях са по-масивни от обичайното. Ще имам ли проблем на границата с това? Моя позната ми каза, че нея я накарали да попълва декларация. Вярно ли е това? Трябва ли да се декларират при преминаване на държавната граница тежки и скъпи бижута, собственост на пътуващите?

Николина Дрангозова, Пазарджик

Здравейте, г-жо Дрангозова.

Пътуващите следва да декларират своите бижута, изработени от благородни метали и/или скъпоценни камъни, при преминаване на държавната граница, в случай, че надвишават следните количества без значение от стойността им:

  • 37 грама злато и платина в необработен и полуобработен вид и монети без оглед на съдържанието на златото или платината;
  • 60 грама бижута и аксесоари от сплави на златото или платината без оглед на съдържанието на златото или платината;
  • 300 грама сребро в необработен и полуобработен вид и монети, както и бижута и аксесоари от сплави на среброто без оглед на съдържанието на среброто;
  • скъпоценни камъни, вградени в изделията, посочени по-горе.

Декларирането им е задължително при пътуване за или от трети страни, извън ЕС.

При пътуване от или за друга държава членка на ЕС, декларация се попълва при поискване от страна на митническите органи.

В случай на неспазване задължението за деклариране или декларираната информация е грешна или непълна, митническите органи могат да задържат или отнемат в полза на държавата недекларираните благородни метали, скъпоценни камъни и изделия като в допълнение могат да бъдат наложени и глоби.