В средата на октомври по върховете на клонките на Коледната звезда се появяват интересни зелени образувания, подобни на копчета. Това са цветчетата на вашето растение, които засега изглеждат невзрачни, но са заобиколени от голям брой спирално разположни прицветни листа. Тези прицветници бавно нарастват през цялата есен.

Отначало са бледи, но скоро придобиват чудесните ярки багри, които правят растението неустоимо красиво. За да стане това обаче трябва да положим известни грижи.

Важна роля в живота на коледната звезда има правилното осветяване. Тя е рожба на географските ширини с къс светлинен ден и има нужда и ние да ѝ създадем подобни условия. Появят ли се “копчетата”, трябва да се погрижим 10 часа на ден цветето да прекарва на светло, а през останалите 14 часа до него да не достига и лъч светлина.

За целта най-лесно е да се снабдим с плик от плътен черен материал – хартия или целофан и с него да покриваме звездата. Само при осигуряването на такъв светлинен режим тя ще цъфне, а едновременно ще се развият и обагрят прицветниците. Това се прави само в случай, че искаме непременно за Коледа да имаме цъфнала звезда. Ако можем да отложим цъфтежа, то настъпването на зимата естествено ще скъси деня и ще предложи на цветето нужните условия.

След прецъфтяването трябва за около 2 месеца да оставим звездата да почине при температура 12-14 градуса и оскъдно поливане. След това растението се подкастря силно и се пресажда. Поставя се в топло светло помещение и редовно се полива и пръска с топла вода, докато настъпи време пак да цъфне.

И да, вече е време да помислим за подаръците. До Рождество Христово има 66 дни, а това ни дава шанс да не се втурваме да пазаруваме в последния момент преди празниците, когато и разходите ни без друго ще са завишени.

Направете си малка разходка по магазините, за да набележите желаните вещи и да планирате бюджета си за тях.