На официална церемония, която ще се състои днес в зала EFE на хотел Маринела, ще бъдат връчени наградите на Български лекарски съюз  – Лекар на годината. Събитието се провежда за седма поредна година в Деня на българския лекар – 19 Октомври, на който се чества и празника на Св. Иван Рилски – покровител на медиците.  Лекар на годината е най-престижното медицинско отличие у нас, а зад избора на наградените в различните категории, стои мнението на лекарското съсловие от цялата страна. Тази година двадесет и осемте лекарски колегии от страната са отличили за награждаване свои колеги в седем основни категории, сред които: млад лекар, принос за развитие на иновативната медицина, Доайен в медицината и голямата награда – Лекар на годината 2017.

19nikolaj-ianev

Номиниран на национално ниво за Лекар на годината 2017 е доц. Николай Янев. Доц. Янев е лицево-челюстен хирург, който е познат с работата си както у нас, така и във Великобритания. Тази година, Доц. Янев извърши уникална оперативна интервенция в „Пирогов“. Той направи операция на тумор на челюстта с хемифация томия. За осъществаването на тази операция бяха съчетани върховни технологии от различни европейски държави. Освен прилагането на високи технологии, в тази изключително сложна интервенция е приложен още един основен принцип на медицината на бъдещето, а именно интердисциплинарния подход, чрез съчетаване на екипи от различни специалности.

Лекар на годината за 2017-та, на регионално ниво е д-р Фани Спиридонова, съобщиха от Районната колегия на Българския лекарски съюз.

Д-р Фани Спиридонова е началник на Отделението по детски болести в МБАЛ „Хигия“ АД – гр. Пазарджик от неговото разкриване през 2003 г. до днес. Завършила е медицина в Медицинска академия – София през 1975 г. От 1978 година работи в Детска клиника при тогавашната Окръжна болница град Пазарджик, а през 1982 г. придобива специалност по педиатрия. От 1986 г. до 2003 г. е началник на Второ детско отделение с интензивен сектор в Окръжна болница – гр. Пазарджик.

Д-р Фани Спиридонова е член на Управителния съвет на Българската педиатрична асоциация.

На събитието са потвърдили присъствието си председателят на здравната комисия в парламента – д-р Даниела Дариткова, Министърът на здравеопазването – проф. Николай Петров, управителят на НЗОК – Проф. Камен Плочев, зам. кметът на София в направление Здравеопазване – г-н Дончо Барбалов, управители на най-големите университетски болници в страната и др.