На 19-ти октомври Светата Православна църква почита паметта на всебългарския небесен покровител – преподобни Иван Рилски Чудотворец. Той е бил духовник и най-известният български светец и отшелник, покровител на българския народ, патрон и основател на най-големия ставропигиален манастир в България – Рилския.  Свети Иван Рилски е патрон и на българските будители. Храмов празник имаше църквата в село Злокучене – единствената в областта носеща името на Свети Иван Рилски. По този повод мнозина християни, сред които и кметът на Община Септември Марин Рачев се събраха там, за да почетат паметта на Св. Иван Рилски.

Тържествена Света литургия отслужиха 7 свещеници от храмове в Септемврийско. Те се помолиха за добруването на жителите на Злокучене и общината, за здраве и мир в душите. Събралите се в храма вярващи богомолци пък искрено почетоха житието на светеца, запалиха свещи в негова памет за своите починали и живи близки. Помолиха се за здраве и благополучие за себе си, за деца и внуци. След това хапнаха от нарочно приготвения овнешки курбан и зелева салата осигурен от местни дарители.
Малко преди това – след края на службата в църквата на Злокучене, в присъствието на свещениците и миряните градоначалникът на Септември Марин Рачев благодари на кмета на селото Асен Беков, че е приел молбата му от миналата година по това време на този ден в Злокучене да няма тържества със сергии и събори, които в други години стигаха чак до двора на църквата и така дошлите да отдадат почит на Св. Йоан Рилски хора се смущаваха и службата беше трудно да премине в Богоугоден тон.

Тази година празникът се почете строго по християнски. Като признателност за проявеното разбиране от страна на ромската общност в Злокучене, от своя страна Марин Рачев се ангажира лично към кмета Асен Беков винаги да се грижи всички празници, които ромите почитат по техни традиции като Банго Васил на 14-ти януари и Гергьовден на 6-ти май, които по принцип се тачат от този етнос в цяла България, да се празнуват особено подобаващо в Злокучене.

„Радвам се, че тук в Злокучене успяхме да намерим общ език по тези въпроси, които в миналото бяха повод за пререкания и както се вижда в днешния ден, който е показателен вече е налице двустранно зачитане и уважение в името на взаимната толерантност”, заяви още кметът Марин Рачев.

От своя страна отец Йордан също благодари на Асен Беков за неговата позиция и за това, че взаимно се полагат усилия местната общност да живее в мир и спокойствие и общо разбирателство.
Църковният празник беше отбелязан и в църквата „Св. Георги” в село Ковачево. Там отец Атанас също отслужи Света литургия, а след това миряните се събраха под навеса в двора на храма за традиционния благотворителен обяд, който и този път общинския кмет Марин Рачев даде в лично качество.