На 23 октомври 2017 г., от 17.30 ч. община Стрелча, Историческият музей и детската градина, носеща името на д-р Стайко Стайков тържествено ще отбележим 135-та годишнина от рождението на изтъкнатия български учен – сеизмолог и киматолог. Ще бъде открита и изложба на тема „Д-р Стайко Стайков – пионерът на българската сеизмография и сеизмология“, съобщи градоначалникът Стойно Чачов.

22чачов1

Д-р Стайко Стайков (1882–1915) – главен асистент в Дирекция на метеорологията; загинал в Първата световна война; измежду най-изтъкнатите български климатолози с голяма известност в чужбина. Най-важната му климатична работа е докторската му дисертация, защитена и отпечатана в Берлин през 1914 г. В нея Стайков след обстоен анализ на данните от все още малкото на брой метеостанции дава първите за България изотермни карти за разпределението на средната месечна температура на въздуха на морско ниво.

В петък имах удоволствието и честта да поздравя певческа група „Стрелица“ за прекрасния спектакъл, който изнесоха. Бих искал да споделя, че община Стрелча ще подкрепя винаги културните изяви на местните самодейни състави. – допълни кметът Стойно Чачов по повод на дългоочакваният концерт „Из Европа и назад” на групата към НЧ „Просвещение 1871” .