От четиридесет години насам пазарджиклии и гости на Пазарджик виждат една от многобройните статуи на проф. Величко Минеков в центъра на града. Изящният „Орфей“ е създаден през далечната 1978 г. от всепризнатия майстор.

По нареждане на тогавашния градски комитет на БКП, той бил задължен да прави и за града всички скулпури, които му били заръчвани от други места в страната и в чужбина. Така заради тази приумица на някогашното партийно ръководство, днес ние можем да се радваме на творчеството на професора от Мало Конаре. Изящният Орфей е бил отлят през 1969 г. , а след като получил адмирациите на публиката, проф. Минеков трябвало да го пресъздаде отново и за родния си град. Така девет години по-късно пазарджишкият „Орфей“ заел своето място пред сградата на ДКТ „Константин Величков“.

22орфей-софия

Запознайте се това е софийският „Орфей“, създаден през 1969 г. , от бронз, с размер 165/230/80 cm. Той се намира в двора на Министерство на външните работи – ул. „Александър Жендов“ 2. И произведението е  предоставено да краси парка от СГХГ.

Проф. Величко Минеков не спира да работи по темата за Орфей. Всъщност неговата първа работа се появява  в Търговище.

22орфей-3

Статуята на Орфей е дело на Величко Минеков, автор на мономентални творби, който заедно с арх. Иван Николов, спечелва конкурс за архитектурното оформяне на площада в Търговище през 1955 г. Двамата изграждат пред градския театър статуята на Орфей и композицията „Делфини” на фонтана в центъра на града.

На практика статуята на Спартак пред музея, е пълно копие на същата работа на проф. В. Минеков, която той трябвало да направи за Сандански.

22спартак-сандански

Историческата легенда разказва, че някъде в околностите на днешния град Сандански е роден и израсъл храбрият тракийски вожд Спартак. Днес този легендарен тракиец, и неговият произход от тези земи са увековечни с мемориален комплекс „Спартак”, който посреща и изпраща гостите на Сандански на самия вход на града.

Величко Минеков е майстор с голям диапазон – от малката пластика и портрета до внушителните монументални паметници, между които са релефните композиции от Паметника на Априлското въстание в Панагюрище (1976), Гранитните композиции от Арката на свободата, Беклемето (1977), Сердика (1977), Паметникът на Ивайло (1978), скулптурният ансамбъл Спартак (1979), Паметникът на хан Аспарух (1981), Паметникът на Съединението в Пловдив (1981) и др. Той е от малцината наши творци, имали шанса да учат едновременно при тримата големи класици на съвременната българска скулптура – Андрей Николов, Марко Марков и Любомир Далчев и да познава лично и да пребивава в ателиетата на Марсел Жинон – последният от големите класици в европейската скулптура, Хенри Мур, Задкин, Асен Пейков, Мацини.

Сред емблематичните негови пластики са „Селянка“ (1956), „Почивка“ (1957), „Майчинство“ (1957), „Жажда“ (1958), „Орфей“ (1969), „Родина“ (1982), „Майсторът“ (1982), „Прегръдка“ (2006).