С благословението на Пловдивския митрополит Николай вчера в храма „Св.Николай“ в град Ветрен беше отслужена архиерейска света Литургия от Константийския епископ Яков, втори викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха свещ. Любомир Чавдаров, председател на храма, прот. Боян Кочев, секретар на околията и прот. Йордан Василев, председател на храм „Св. Харалампий“ гр. Септември. Молитвено участие в службата взеха енорийският свещеник в храма отец Васил Махалджийски и свещ. Николай Генев, председател на храм „Св. Троица“ гр. Белово.

На 19-ти октомври – в Деня на покровителя на български народ свети Иван Рилски, преди 120 години е извършено освещаването на величествения храм „Св. Николай“ в град Ветрен. Това б и поводът за вчерашния празник.

От ранно утро църквата се изпълни с богомолци, дошли да посрещнат владиката в този празничен ден, поднасяйки му букети с цветя и най-сърдечните си благопожелания. На литургията присъстваха народният представител Даниела Малешкова, кметът на Община Септември Марин Рачев, неговият заместник инж. Явор Митев, председателят на Общинския съвет в града Кирил Тодорин, кметът на град Ветрен Радослав Лютаков, служители в общинската администрация, проф. д-р Божидар Андонов, ръководител на катедра „Практическо богословие“ към Богословския факултет на Софийския университет, който е родом от града.
По време на причастния беше прочетена кратка история на храма. От историческата справка стана ясно, че огънят на християнството във Ветрен има многовековни корени.

Самата църква „Св. Николай” първоначално е била построена в 1840 г., но през Априлското въстание е била опожарена от тогавашната османска власт. Будните и родолюбиви християни от Ветрен обаче я съграждат отново след Освобождението. Това станало само в рамките на 3 години.

23яков

В своята проповед в края на литургията епископ Яков благодари на църковното настоятелство и неговия председател за всегдашната любов и гостоприемство, с които го посрещат винаги. Той припомни как нашите прадеди с вяра и труд са изградили толкова величествен и благолепен храм и призова жителите на града през времето на настъпващия Рождественски пост всеки да принесе според силите си подвизите на поста и покаянието, за да изпросят от Бога същите вяра и сили за довършване на неговото обновление, така че и нашите деца да се гордеят с нас така, както ние с нашите предци. Архиереят преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на всички присъстващи.

23рачев

От името на църковното настоятелство и миряните свещ. Любомир Чавдаров благодари на владиката за молитвите и подкрепата, които той непрестанно принася за тях. Той изказа своята увереност, че с общи усилия храмът ще бъде въздигнат на предишната висота. Празникът завърши с многолетствие, изпято от всички, а след това бе раздадена нафора.