На първи ноември, от 17 ч. ,в залата за временни изложби на Регионален исторически музей – Пазарджик, пл. „К. Величков“ №15, ще бъде открита изложбата „Спасени културни ценности“, съобщи директорът Борис Хаджийски.

Изложбата има за цел да представи на посетителите успешните резултати от усилията на служителите от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ и Главна дирекция „Криминална полиция“, както и на съответните структурни звена, които отговарят за територията на Пазарджишка област – Сектор „Борба с организираната престъпност“ и Сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в стремежа им за защита на културно-историческото наследство на Република България.

В резултат на успешните акции на правозащитните органи и след произнесени окончателни присъди, само в периода 2012-2017г. във фондовете на Регионален исторически музей – Пазарджик са постъпили около 1500 културни ценности и 1300 в Археологически музей „Проф. Мечислав Домарадски“, гр. Септември, част от които посетителите могат да видят в изложбената зала.

Експонираните културни ценности са археологически артефакти (съдове, накити, метални пластики, монети), оръжия, етнографски вещи и художествени предмети (икони), представени в състоянието, в което са предадени в музеите.

Изложбата ще бъде експонирана до 01.12.2017 г. в залата за временни изложби на Регионален исторически музей – Пазарджик, пл. „К. Величков“ № 15.