Съпругата на екскмета на Септември – Гина Бошева получи съдебна забрана да посещава делото, по което е обвиняем настоящият кмет на града – Марин Рачев. Причината за решението на съдия Ивета Парпулова е непристойното поведение на дамата по време на заседанието днес. По необясними причини Бошева е ударила Рачев в присъствието на тричленния съдебен състав, както и още трима души, които са инициаторите на протеста в с. Варвара – адвокат Никола Баташки, адвокат Малешков и Йорданка Кърджийска от сдружение „Загорово“.  Това бяха и четиримата протестиращи пред Окръжен съд – Пазарджик, въпреки многобройните подкани към останалите граждани, които до сега вземаха участие в протестите в с. Варвара.

23рачев1

Обвинението не е срещу кмета на община Септември , а е срещу физическото лице Марин Рачев в качеството му на управител на фирма относно ревизия, приключила преди 5 години, се казва в официално съобщение от пресекипа на градоначалника. Повдигнатото обвинение не е от вчера. То е било изменено поради процесуални грешки и не е във връзка с работата му като кмет, а като собственик на фирма за дейност от преди 12 години. По закон всеки един ревизионен акт с начет се вкарва в прокуратурата за проверка, а съда решава в последствие има ли извършено престъпление или не.

„Дължимата сума по ревизионния акт е по възможностите ми да бъде внесена, но до момента не съм направил това, тъй като съм убеден, че с действията си не съм ощетил държавата и следователно не съм нарушил закона. За моята виновност или невинност, за действията ми като търговец от преди 12 години ще се произнесе независимия български съд. Опитите на някои „доброжелатели“ да внушат на обществото, че обвинението е във връзка с работата ми като кмет, какъвто беше случая с бившия кмет на Септември, са напълно несъстоятелни”, коментира Марин Рачев, цитиран в разпространеното съобщение.

Малко преди изборите през 2015 г. сигнали срещу него бяха подадени до ред институции, включително главния прокурор Сотир Цацаров. Автор бе опонентът му Петър Бошев, който изнесе данни за незаконен добив на инертни материали от коритото на Чепинска река от фирма „Стройкомерс“. Формално тя се води на сестрата на Рачев Татяна Петлова. Резултати от проверката, тогава не бяха оповестени.