До Рождество Христово все още има много време, но то ще отмине толкова бързо, че няма да усетим как е дошъл моментът да подредим празничната трапеза. По традиция тя трябва да създава уют и настроение. В магазините могат да бъдат открити множество аксесоари, които да ни помогнат за това. Но пък няма нищо по-хубаво от подготовката за предстоящите празнични дни. А най-хубавото е, че можем да включим в нея и децата. 19камина219камина

Традицията повелява да окачим чорапче за подаръци на камината. Но ако нямаме камина? Можем да си направим. При това не истинска, а такава, която ще използваме само за Коледа. За да я създадем се нуждаем от голям кашон, бяла боя за хартия, сериозни ножици, както и въображение. Ако искате камината за по-дълго време – направете я от дъски.

Като начало изберете подходящо място за бъдещата „камина“. Най-добре би било тя да е разположена в един от ъглите на стаята и то така, че да не пречи на мебелите или други предмети, които местите често.

Внимателно измерете височината, защото вашата нова придобивка ще ви послужи и като рафт, на който дядо Коледа да остави подаръците си за Бъдни вечер, а преди това като място, където можете да подредите новогодишни сувенири или там ще стои вашата празнична елха. Това означава, че ще трябва да направите плота по-широк, за да се възползвате максимално от него.

След като сте „скроили“ бъдещата си придобивка е добре да я сглобите, за да проверите дали се вписва добре в интериора. Сега е моментът да нанесете корекции или направо да си изрежете нова, която отговаря на вашите предварителни очаквания. Картонените плоскости може да бъдат здраво закрепени с помощта  на телбод и бяло тиксо. Правете сглобките от вътрешната страна на изделието, за да не попречите на неговия външен вид.

След като одобрите постигнатите резултати е време за боядисване. То може да стане на балкона, ако времето е хубаво или в стаята, но тогава ще ви трябват стари вестници, за да покриете пода или найлоново покритие, което можете да си купите от всеки магазин за бои и бояджийски принадлежности. Там ще ви дадат и указания коя боя е най-подходяща. Опитът сочи, че с бял латекс нещата се получават перфектно. Друг вариант е да си намерите релефни бели тапети, които да залепите върху кадастрона и да спестите боядисването.

С боядисването или лепенето на тапета спокойно могат да се заемат децата, но все пак е добре да им дадете напътствия и да „хвърляте“ по едно око на заниманията им. С крайчетата на камината ще се справите с помощта на стеропорни ъгълчета за таван. Те ще предадат завършен вид на вашата нова придобивка, а също така ще изглежда почти като истинска. Вместо място за дърва вие ще оформите огнището като рафт, в който може да се постави лампа, която ще замести истинския огън, друг вариант е да залепите снимка на горящ огън и да подредите дърва.

Дайте шанс на децата да проявят креативност, те ще ви насочват по какъв начин да украсите камината, а също така и тя ще се превърне в любимо място около, което те ще играят, рисуват или четат. Най-хубавото е, че след като празниците отминат, ще можете да я приберете в килера до следващата Коледа. А ако тази идея не ви допада, то догодина изберете друг модел за своята картонена камина. Така празникът всеки път ще бъде различен, но приятен и вдъхновяващ за вас и вашето семейство.

И така до Коледа остават само два месеца.