Велинград е най-предпочитаната СПА дестинация в България. 23% от хората предпочитат Велинград за отдих и релакс, а на второ място с 15% е Хисаря, съобщиха от местната община на базата на национално проучване, правено по заявка на Консултативния съвет по туризъм. Данните сочат, че 44% от хората посетили курорта идват за релакс, почивка и забавления, а 42% идват заради лечебните свойства на минералната вода.

Точно толкова(42%) са и хората, които не могат да си позволят да посетят курорта поради липса на средства или други причини, сочи изследването. Между данните от националната статистика и данните на националното изследване има разминаване на това, което декларират почиващите и това, което са декларирали през адресните карти хотелите и къщите за гости, като брой посещения.

Статистиката

Според НСИ престоя на отсядащите във Велинград е със средна продължителност от 2.5 нощувки, докато според националното изследване,средната продължителност е 5 нощувки. Според горепосочените данни, посетителите във Велинград са над 400 000 човека, докато според националното изследване те възлизат на 750 000 души. Това, което излиза като допълнителни данни е, че хората предпочитащи хотелите 4 и 5 звезди са 31%, хотелите 2 и 3 звезди – 28%, а 41% предпочитат хотели с 1 звезда и къщи за гости. Изследването показва и доста препоръки, както към хотелиерите и ресторантьорите, така и към община Велинград.